Suroviny
- rýže arborio 400 g
- kuřecí prsa 500 g
- cibule střední
- česnek 2 stroužky
- bílé suché víno 150 ml
- kuřecí vývar 1 l
- máslo 50 g
- parmazán 100 g
- smetana na vaření 100 ml
- olivový olej 2 PL
Dochucení
Postup
- Kuřecí vývar si dáme do hrnce na mírný oheň a udržujeme ho teplý (rizoto se zalévá teplým vývarem, aby se rýže správně uvolnila). Na pánvi rozehřejeme olivový olej a část másla. Přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a restujeme dozlatova.
- Vyjmeme a dáme stranou. Ve stejné pánvi orestujeme cibuli na mírném ohni, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a po chvíli i rýži. Mícháme, dokud rýže nezačne být lehce průsvitná. Přilijeme bílé víno a necháme odpařit alkohol (cca 2 minuty).
- Přiléváme horký vývar po malých dávkách (1 naběračka najednou), za stálého míchání. Když se vývar vstřebá, přilijeme další. Tento proces trvá asi 18–20 minut. Když je rýže téměř hotová (měkká, ale stále trochu al dente), vrátíme opečené kuře do pánve.
- Odstavíme z ohně, vmícháme máslo, smetanu (pokud používáte) a parmazán. Promícháme a necháme 2–3 minuty odpočinout. Rizoto podáváme posypané čerstvě mletým pepřem, parmazánem a bylinkami.
Autor receptu: Rosie
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!