Suroviny
- kuřecí játra 500 g
- máslo 250 g
- cibule 1
- česnek 3 stroužky
- smetana ke šlehání 100 ml
- bílé víno 50 ml
- provensálské koření
- muškátový oříšek
- tymián
- sůl
- pepř
Domácí bageta
- teplá voda 340 ml
- cukr 2 ML
- sušené droždí 10 g
- hladká mouka 600 g
- olej 4 PL
- sůl 1 ML
Postup
- Na oleji s trochou másla orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme očištěná játra a zprudka orestujeme a postupně přidáme: tymián, sůl, pepř, muškátový oříšek, provensálské koření – vše zalijeme vínem a necháme vypařit.
- Směs důkladně rozmixujeme a pomalu přidáváme rozpuštěné máslo a smetanu. Pokud je potřeba, dochutíme. Plníme do formiček a dáme ztuhnout do lednice.
Domácí bageta
- Do teplé vody přidáme cukr, droždí a olej – promícháme. Dále přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto ve tvaru bochníku a necháme hodinu kynout.
- Poté těsto propracujeme a rozdělíme na tři části – z každé části uděláme jednu bagetu. Bagety dáme na plech, trošku přitlačíme a necháme kynout ještě dalších 15 minut.
- Poté do bagety uděláme zářezy, pokropíme vodou, moukou a himálajskou solí a pečeme 25 minut na 200 °C.
Autor receptu: Kateřina Jaworská
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!