Suroviny
- mrkev 2
- červená cibule 1
- bílé fazole 200 g
- brambory 2
- česnek 2 stroužky
- hrášek 100 g
- cuketa (baby) 1
- bílé zelí 300 g
- pórek 1
- rajče 3
- olivový olej 1 dcl
- sůl
- pepř
- parmazán
Postup
- Bílé fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je necháme vařit asi 20 minut (do změknutí) ve vodě, v níž byly namočené. Po uvaření odstavíme a vodu nevyléváme. V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a mrkev pokrájenou na větší kousky.
- Po 10 minutách přidáme brambory pokrájené na tenké plátky a krátce je orestujeme. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájený pórek a tenké plátky česneku. Zeleninovou směs podlijeme vodou z bobtnajících fazolí, která nám pomůže se zahuštěním.
- Přidáme na proužky nakrájené zelí, kostičky cukety, pokrájený řapíkatý celer, spařená a oloupaná rajčata a vaříme dalších 20 minut. Přihodíme fazole i se zbytkem vody. Podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zelenina by měla zůstat lehce ponořená. Fazole potřebují k dokonalosti ještě dalších 20 minut vaření.
- Hrášek můžeme přidat až 5 minut před koncem vaření. Uchová si tvar i svěží chuť. Odebereme ¼ polévky a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Vzniklý krém vrátíme zpět k původní polévce, která se nám tím příjemně zahustí. Podle chuti přidáme sůl, pepř, hoblinky parmazánu a kapku olivového oleje.
Autor receptu: Tomáš Brunclík