Suroviny
- voda 2 l
- hovězí oháňka 2
- hovězí žebro 300 g
- morková kost 1
- mrkev 3
- petržel 3
- celer 1/2
- libeček
- sůl
- celý pepř 20 kuliček
- nové koření 8 kuliček
- bobkový list 3 listy
- petrželová nať
Nudle
- hrubá mouka 130 g
- vejce 1
- voda 1 díl
- sůl
Postup
- Do studené vody vložíme všechny suroviny na vývar, necháme si akorát sůl a jeden kus mrkve a petržele do hotového vývaru. Vložíme do tlakového hrnce a vaříme minimálně 2 hodiny. Poté vývar scedíme, zeleninu vyhodíme a obereme maso, pro jemnost můžeme scedit přes plátýnko a vložíme jemně pokrájenou zeleninu, vaříme skoro doměkka.
- Na talíř vložíme na kousky nakrájené maso z žebra, domácí nudle a zalijeme horkým vývarem. Podáváme posypané najemno nakrájeným libečkem spolu s petrželovou natí.
- Nudle: Vysypeme si mouku na vál a vytvoříme do ní důlek, do něj vložíme žloutek, případně celé vejce a posolíme špetkou soli. Nejdříve rozmícháváme ze středu vidličkou, poté můžeme těsto začít propracovávat do tvrdé, pevné hmoty (těsto musí být tuhé a pružné) případně přiléváme vodu po malých dílech.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout. Poté jej vyválíme na „průhledný plát“, nakrájíme na delší proužky, které naskládáme na sebe, a krájíme na tenké nudličky. Následně rozprostřeme a necháme proschnout. Vaříme pár minut v osolené vroucí vodě.
Autor receptu: Matěj Valvoda