Suroviny
- hovězí plec 500 g
- slanina
- cibule
- mrkev 8
- řapíkatý celer
- petržel
- cukr 50 g
- pasírovaná rajčata
- hovězí vývar 1 l
- červené víno
- tymián
- rozmarýn
- Máslo
Na ozdobu
Šťouchané brambory
- brambory 500 g
- smetana 100 ml
- slanina 100 g
- jarní cibulka
Postup
- Zeleninu nakrájíme nahrubo, dáme do hrnce na rozehřáté sádlo a zprudka opečeme, posypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přesuneme z hrnce do tlakového hrnce. Maso omyjeme, očistíme od blan, nakrájíme, osolíme a opepříme. V hrnci po zelenině rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou slaninu a maso.
- Maso opečeme zprudka ze všech stran, ovoníme tymiánem s rozmarýnem, hodíme ho do tlakového hrnce k zelenině, zalijeme rajčaty, vývarem a červeným vínem. Necháme vařit cca 1,5 hodiny do změknutí masa. Když je maso měkké, vyndáme si ho stranou, do hrnce přelijeme zeleninu s vývarem, tu promixujeme, provaříme. Provařenou omáčku zjemníme máslem, dochutíme ještě rozmarýnem, případně dosolíme, vložíme maso.
- Na pánvičce zprudka osmahneme na plátky nakájené žampiony, slaninu a mrkev na kolečka. Servírujeme se šťouchanými brambory, zdobíme nasekanou hladkolistou petrželí s osmahnutými komponenty.
Autor receptu: Věra Bicanová