Suroviny
- hovězí loupaná plec 1 kg
- mrkev 2
- petržel 2
- celer 1/2
- cibule 2
- červené víno 400 ml
- bobkový list
- nové koření
- brambory 1 kg
- smetana
- olej
- bujón
- sůl
- pepř
Postup
- Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, orestujeme a přendáme na talíř. Do pánve dáme osolené, opepřené a naporcované maso a opečeme. Maso i zeleninu dáme do hrnce, zalejeme červeným vínem, přidáme koření a dusíme doměkka.
- Podle potřeby přiléváme vývar z bujónu. Můžeme podávat maso s vydušenou zeleninou, pokud chceme mít víc omáčky, přilijeme vývar a jemně zahustíme (trochu solamylu rozmícháme s vodou).
- Podáváme s bramborovou kaší. Osolené brambory uvaříme doměkka, scedíme a rozšťoucháme. Přilijeme horkou smetanu ke šlehání a mixérem ušleháme. Smetanu přiléváme po částech, dle hustoty kaše.
Autor receptu: Jaroslava Kučerová