Suroviny
- toustový chléb 5 plátků
- vejce 5
- slanina 200 g
- javorový sirup 1/2 šálku
- plnotučné mléko 1/2 šálku
- vanilkový extrakt 1 ML
- máslo (na opékání)
- vlašské ořechy
Postup
Příprava vajec
- V pánvi rozehřejeme máslo na středním ohni. Rozklepneme vejce do pánve a vaříme na středním ohni, až bílek ztuhne, ale žloutek zůstane tekutý.
- Opatrně opepříme a posolíme podle chuti. Odložíme stranou
Příprava slaniny
- Opečeme plátky slaniny na pánvi nebo v troubě, dokud nejsou křupavé.
- Nadbytečnou mastnotu odsajeme papírovými utěrkami.
Tousty
- Ve středně velké misce smícháme smetanu, vejce, javorový sirup a vanilkový extrakt. To vše do hladka. Ponoříme každý plátek chleba do směsi s mlékem a javorovým sirupem.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme namočené plátky chleba z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Servírování
- Položíme jeden plátek toustu na talíř, na něj plátek slaniny a na vrchní část sendviče položíme volské oko.
- Opakujeme tak pro všechny sendviče.
Dokončení
- Zalijeme sendviče javorovým sirupem a ozdobíme opraženými a zkaramelizovanými ořechy; podáváme okamžitě, dokud jsou tousty stále teplé.
- Tento recept vytvoří výtečné francouzské tousty s kombinací slaniny, javorového sirupu a volského oka, což poskytuje sladko-slano-křupavý zážitek.
Autor receptu: Vítězslav Nedbal