Francouzská bagetka
- hladká mouka 800 g
- voda 450 ml
- med 2 PL
- sůl 2 ML
- cukr 2 ML
- sušené droždí 1
Játrová paštika
- kuřecí játra 500 g
- máslo 100 g
- brusinky
- mandlové plátky
- sůl
- pepř
Salátek
- salátový mix
- balsamico
- cherry rajčata
- mini mozzarella
- limetka
- cukr
- sůl
Postup
Bagety
- Do vlažné vody vysypeme a zamícháme sušené droždí a dvě čajové lžičky cukru, necháme chvíli stát v teple. Mezitím si odvážíme 800 g hladké mouky a v dalším hrnku smícháme 450 ml vody, dvě polévkové lžíce medu a dvě čajové lžičky soli.
- Následně smícháme oba hrnky s moukou a zapracujeme, aby se nám těsto spojilo a vytvořilo kompaktní celek. Na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout v míse pod utěrkou. Po nakynutí těsta rozdělíme na stejné části podle toho, jak chceme mít bagety dlouhé.
- Vytvarujeme si válečky, které necháme v teplém místě kynout asi ještě 30 minut. Po nakynutí potřeme vodou se solí a pečeme v rozpálené troubě přibližně 20 minut na 180°C. Z tohoto množství je to 6 baget. Při tvoření menších nebo větších baget je potřeba čas pečení upravit.
Játrová paštika
- Nakrájená kuřecí játra usmažíme na rozpálené pánvi ze všech stran. Když máme hotovo, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni chvilku necháme dusit. Pokud máme hotovo, přendáme játra do mixéru, přidáme sůl, pepř podle chuti a kousek másla.
- Vše rozmixujeme, aby vznikla souvislá struktura a do nádobky vystlané potravinářskou fólií tuto hmotu přendáme. Rovnoměrně rozprostřeme a poté zabalíme celé do potravinářské fólie a necháme v ledničce ztuhnout.
- Po ztuhnutí podáváme nakrájené na plátky. Paštiku dozdobíme brusinkami a mandlemi.
Salátek
- Můžeme použít různé druhy listových salátů. Na zálivku požijeme balsamikový ocet, sůl, cukr, šťávu z limetky a vodu. Přibližně lžičku balsamikového octa smícháme se lžičkou soli, lžičkou cukru a šťávou z čtvrtky limetky, koncentrát zředíme vodou (cca jeden hrnek vody).
- Připraveným nálevem zalejeme mix listových salátů a promícháme. Z cherry rajčat a mini mozzarelly si připravíme špíz.
Autor receptu: Josef Ondráček
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!