Omáčka
- sádlo
- anglická slanina 200 g
- špek 100 g
- Dančí kýta 600 g
- cibule 2
- mrkev 2
- petržel 1
- celer 1/2
- bobkový list 2
- nové koření 5 kuliček
- pepř celý 10 kuliček
- tymián 2 snítky
- vývar 300 ml
- bujón 1
- šípkový džem 200 g
- červené víno 150 ml
- sůl
- pepř mletý
Karlovarský knedlík
- rohlíky 7
- vejce 2
- plnotučné mléko 200 ml
- hrubá mouka 100 g
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- muškátový oříšek 2 špetky
- sůl
Postup
Omáčka
- Prošpikujeme maso špekem. Následně ho ve větším hrnci osmažíme na rozehřátém sádle. Poté, co se maso zatáhne, ho vyndáme a na výpeku rozpečeme nakrájenou slaninu, pak přidáme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečeme je mírně dozlatova.
- Dáme bujón, bobkové listy, kuličky koření a snítky tymiánu, podlijeme horkou vodou tak, aby zelenina byla potopená, přidáme zpátky maso, přiklopíme a dusíme minimálně 2,5 hodiny, aby maso hodně změklo.
- Odstraníme maso, kuličky koření, bobkový list a snítky tymiánu. Odstavíme a tyčovým mixerem opatrně rozmixujeme dohladka. Šípkový džem smícháme s vínem a postupně přiléváme a vmícháváme, až dosáhneme požadované chuti a konzistence omáčky.
- Přidáme smetanu a nejméně̌ 15 minut povaříme, občas promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Karlovarský knedlík
- Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout, nejlépe do druhého dne. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme, a přidáme strouhaný muškátový oříšek.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily, a přimícháme tuhý sníh. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Vezmeme potravinářskou fólii, z těsta vyválíme šišky, které zabalíme do fólie.
- Sáčky naplněné knedlíkovou směsí a zavázané vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté je vytáhneme a necháme chvilku odpočinout. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Autor receptu: Lumír Blažek