Suroviny
- hořká čokoláda (50-70 % kakaa) 100 g
- máslo 50 g
- vejce 3
- moučkový cukr 50 g
- hladká mouka 15 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 ML
- hořká čokoláda 5 kostiček
Postup
Ve vodní lázni necháme za stálého míchání rozpustit máslo s čokoládou. V míse rozmícháme metličkou vajíčka a žloutky s cukrem, poté přidáme hladkou mouku a nakonec přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Vše společně důkladně promícháme.
Košíčky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Naplníme je zhruba do poloviny čokoládovou hmotou, do každého přidáme kostičku čokolády a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C deset minut. Během pečení neotvíráme troubu!
Po upečení je důležité fondán vyklopit z horkých formiček do dvou minut po vytažení z trouby a ihned podávat. Na talíři můžeme každou porci dozdobit podle fantazie: čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky, karamelovým toppingem, šlehačkou nebo třeba omáčkou z rozvařených jahod či malin. Podávat můžeme také se zmrzlinou.
Autorka receptu: Dana Leitner