Suroviny
- brokolice 500 g
- brambory 1 střední
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- máslo 30 g
- zeleninový vývar 1 l
- smetana ke šlehání 100 ml
- rohlíky 2
- olivový olej 2 PL
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli nakrájíme a orestujeme na másle dozlatova. Přidáme brokolici rozebranou na růžičky, na kostičky nakrájenou bramboru a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15–20 minut doměkka. Rozmixujeme do hladkého krému, přidáme prolisovaný česnek podle chuti a smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
Mezitím si připravíme krutony – rohlíky nakrájíme na kostičky, pokapeme olivovým olejem a opečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Polévku podáváme s domácími krutony navrchu.
Autor receptu: Martin Juris