Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Objevte fantastický svět korejské kuchyně! Zdroj: istockphoto.com

  • Zavřít

Objevte fantastický svět korejské kuchyně! Zdroj: istockphoto.com

Celý sportovní svět upírá zraky k zimním olympijským hrám v Koreji a fandí! Znáte však kouzla téhle báječné asijské kuchyně? Zkuste ji a zamilujte se do olympiády chutí a barev, které nabízí…

Korejská jídla samozřejmě Asii nezapřou, takže překypují barvami, chutěmi a ingrediencemi. Sami Korejci jídlo považují za nejlepší lék na neduhy těla i ducha a nelze než souhlasit! Je to samozřejmě především rýže, která je pilířem místních dobrot! Korejci ji jedí ke všemu a minimálně dvakrát denně se objevuje na jejich jídelníčku – včetně snídaně. Musíte se umět pořádně ohánět tradičními hůlkami, abyste se tu najedli, ale občas přijde na pomoc i lžíce.

A která jídla korejskou kuchyni opravdu definují asi podobně jako u nás svíčková, řízky, zelí nebo babiččiny makové buchty? Tady jsou některá z nich.

Kimčchi-jjigea

Začneme u polévky. Výborná je ta s názvem kimčchi-jjigea! Je pořádně ostrá a pikantní, ale také báječně zdravá. Už název napovídá, že se v ní objevuje slavný salát s kimčchi, dále obsahuje tofu, cibuli a česnek, maso a samozřejmě mořské plody. Podává se ještě v horké misce, doplněná rýží nebo nudlemi.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte si doma kimchi – geniální korejský salát plný vitamínů

Kimčchi

O kimčchi se dá bez přehánění říci, že je to korejské národní jídlo! Tenhle vynikající kvašený salát jste už možná objevili i u nás, v rodné Koreji se podává prakticky ke každému jídlu jako příloha. Je to lahůdka spojující pikantní, fermentované, sladké a slané chutě. Obsahuje koňskou dávku vitamínů i probiotik a patří k nejzdravějším jídlům vůbec. Můžete ho vyzkoušet i doma: čínské zelí, bílou ředkev, jarní cibulku, mrkev – to vše hravě seženete i v českém supermarketu. Pro ingredience na speciální zálivku se budete muset vypravit do oddělení s asijskými potravinami, ale zkuste, stojí to za to!

Samkjetang

Ostrá samkjetang polévka vzniká vývarem z mladého kuřete, které kuchař naplní nádivkou z lepivé rýže, čínských datlí jujube a plodů gingka. Zásadní surovinou je ženšen. Kuře v hotové polévce se neobírá a podává se v celku.

Ramyeon

Jestli ujíždíte na instantních nudlích, zkuste ramyeon a nebudete litovat! Je to hotový životabudič, který rychle zvládnete, i když jsou po divoké noci vaše rozlišovací schopnosti zrovna dost omezené. Korejci si prostě zalijí instantní nudle horkou vodou, vysypou do toho balíček speciálního koření a rozklepnou syrové vejce. Také zde jsou k ochutnání různé příchutě. Je to rychlé a očistné!

Recepty

Yukhoe aneb korejský tatarák

6

Kimbap

I Korea má své sushi, kterému se tu říká kimbap. Podobně jako v Japonsku se do mořské řasy zabalí rýže, zelenina, ryba nebo maso a nakrájí se na sousta. Existují speciální restaurace, kde se prodává jen kimbap, který představuje rychlou, zdravou a chutnou variantu jakéhosi rychlého občerstvení nebo svačinky.

Mandu

Pro milovníky plněných knedlíčků je mandu to pravé. Plní se masovo-zeleninovou směsí a vaří se nejčastěji v páře. Často je mandu součástí jiných jídel, objevují se jako příloha nebo zavářka do polévky i jako samostatné jídlo.

Namul

Pokud bychom to k něčemu známému mohli přirovnat, tak třeba (s notnou dávkou představivosti a nadsázky) ke španělským tapas. Jedná se o druh servírování, kdy k rýži dostanete spoustu mističek s chutnými přísadami jako je špenát, fermentovaná rajčata, lilek, ředkev bílá, sójové klíčky a sami si je k rýži přimícháváte podle své chuti.

Bibimbap

Co pro nás knedlo vepřo zelo, to pro Korejce bibimbap. Klasické národní jídlo, se kterým se setkáte prakticky všude. Je samozřejmě s rýží, ke které se přidává spousta syrové i vařené zeleniny, vařené maso a volské oko. Nechybí miska s ostrou pálivou omáčkou kočchudžang. Vše v misce důkladně zamícháte a jíte.

Ttok

A jako dezert? Určitě Ttok! Základem nejoblíbenějšího korejského dezertu je jemně pomletá rýžová mouka, ze které vznikají různé druhy koláčků. Náplň koláčků je zcela variabilní, oblíbená je nádivka siruttok z červených fazolí, které podle lidové víry zahánějí neštěstí a zlé duchy. Jí se také s s medem, sezamovým olejem a ořechy. Navíc bývají i krásně zdobené!

Připravila Kamila Ulčová

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky novinky Olympiáda asijská jídla jídlo Asie asijská kuchyně astronomie korejská kuchyně tradiční jídlo

Návrhy pro vás

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí krémová polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Domácí houstičky s grilovaným vepřovým a remuládou z limetky, slané sojové omáčky, koriandru, česneku a majonézy

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Soutěžící

Tomáš Mezník

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Poznejte tajemství korejských rýžových rolek kimbap. Ideální jídlo do krabičky hraje barvami i chutěmi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Grilování
19

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Recepty

Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Lékaři z Bulovky odmítli sloužit přesčasy. Okolní nemocnice se mají připravit na nápor pacientů Velký požár domu na Jablonecku. Hasiči vyhlásili třetí stupeň, na místě zasahuje 16 jednotek Rusové nás zabíjeli na každém metru. Ukrajinský voják líčí těžké ztráty při tažení na Bachmut

prima-zeny

Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval Sandra Nováková si pochvaluje mateřskou výhodu. Ze syna Mikuláše jí vyrostl kolega

prima-zoom

Jak se bojovalo o Šluknovský výběžek? Král gangsterů opouštěl Alcatraz s mentální kapacitou dítěte. Většinu života ho trápila děsivá choroba Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu

prima-fresh

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

prima-cool

Jak to vypadá s Rambem 6? Nejlepší Star Wars od Disneyho měly premiéru přesně před rokem. Bohužel je skoro nikdo neviděl 5 nejlepších akčních sci-fi, které jste možná neviděli

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Fotbalová legenda Jozef Chovanec prodává nádherný dům za 35 milionů korun Botník o velikosti panelákového bytu a pět koupelen. Elton John prodává obří apartmán Strmělky mlženka a anýzka jsou výtečné podzimní houby. Jedna je skvělá v octě, druhá v čokoládě

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.