Celý sportovní svět upírá zraky k zimním olympijským hrám v Koreji a fandí! Znáte však kouzla téhle báječné asijské kuchyně? Zkuste ji a zamilujte se do olympiády chutí a barev, které nabízí…
Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!
Korejská jídla samozřejmě Asii nezapřou, takže překypují barvami, chutěmi a ingrediencemi. Sami Korejci jídlo považují za nejlepší lék na neduhy těla i ducha a nelze než souhlasit! Je to samozřejmě především rýže, která je pilířem místních dobrot! Korejci ji jedí ke všemu a minimálně dvakrát denně se objevuje na jejich jídelníčku – včetně snídaně. Musíte se umět pořádně ohánět tradičními hůlkami, abyste se tu najedli, ale občas přijde na pomoc i lžíce.
A která jídla korejskou kuchyni opravdu definují asi podobně jako u nás svíčková, řízky, zelí nebo babiččiny makové buchty? Tady jsou některá z nich.
Kimčchi-jjigea
Začneme u polévky. Výborná je ta s názvem kimčchi-jjigea! Je pořádně ostrá a pikantní, ale také báječně zdravá. Už název napovídá, že se v ní objevuje slavný salát s kimčchi, dále obsahuje tofu, cibuli a česnek, maso a samozřejmě mořské plody. Podává se ještě v horké misce, doplněná rýží nebo nudlemi.
Kimčchi
O kimčchi se dá bez přehánění říci, že je to korejské národní jídlo! Tenhle vynikající kvašený salát jste už možná objevili i u nás, v rodné Koreji se podává prakticky ke každému jídlu jako příloha. Je to lahůdka spojující pikantní, fermentované, sladké a slané chutě. Obsahuje koňskou dávku vitamínů i probiotik a patří k nejzdravějším jídlům vůbec. Můžete ho vyzkoušet i doma: čínské zelí, bílou ředkev, jarní cibulku, mrkev – to vše hravě seženete i v českém supermarketu. Pro ingredience na speciální zálivku se budete muset vypravit do oddělení s asijskými potravinami, ale zkuste, stojí to za to!
Samkjetang
Ostrá samkjetang polévka vzniká vývarem z mladého kuřete, které kuchař naplní nádivkou z lepivé rýže, čínských datlí jujube a plodů gingka. Zásadní surovinou je ženšen. Kuře v hotové polévce se neobírá a podává se v celku.
Ramyeon
Jestli ujíždíte na instantních nudlích, zkuste ramyeon a nebudete litovat! Je to hotový životabudič, který rychle zvládnete, i když jsou po divoké noci vaše rozlišovací schopnosti zrovna dost omezené. Korejci si prostě zalijí instantní nudle horkou vodou, vysypou do toho balíček speciálního koření a rozklepnou syrové vejce. Také zde jsou k ochutnání různé příchutě. Je to rychlé a očistné!
Kimbap
I Korea má své sushi, kterému se tu říká kimbap. Podobně jako v Japonsku se do mořské řasy zabalí rýže, zelenina, ryba nebo maso a nakrájí se na sousta. Existují speciální restaurace, kde se prodává jen kimbap, který představuje rychlou, zdravou a chutnou variantu jakéhosi rychlého občerstvení nebo svačinky.
Mandu
Pro milovníky plněných knedlíčků je mandu to pravé. Plní se masovo-zeleninovou směsí a vaří se nejčastěji v páře. Často je mandu součástí jiných jídel, objevují se jako příloha nebo zavářka do polévky i jako samostatné jídlo.
Namul
Pokud bychom to k něčemu známému mohli přirovnat, tak třeba (s notnou dávkou představivosti a nadsázky) ke španělským tapas. Jedná se o druh servírování, kdy k rýži dostanete spoustu mističek s chutnými přísadami jako je špenát, fermentovaná rajčata, lilek, ředkev bílá, sójové klíčky a sami si je k rýži přimícháváte podle své chuti.
Bibimbap
Co pro nás knedlo vepřo zelo, to pro Korejce bibimbap. Klasické národní jídlo, se kterým se setkáte prakticky všude. Je samozřejmě s rýží, ke které se přidává spousta syrové i vařené zeleniny, vařené maso a volské oko. Nechybí miska s ostrou pálivou omáčkou kočchudžang. Vše v misce důkladně zamícháte a jíte.
Ttok
A jako dezert? Určitě Ttok! Základem nejoblíbenějšího korejského dezertu je jemně pomletá rýžová mouka, ze které vznikají různé druhy koláčků. Náplň koláčků je zcela variabilní, oblíbená je nádivka siruttok z červených fazolí, které podle lidové víry zahánějí neštěstí a zlé duchy. Jí se také s s medem, sezamovým olejem a ořechy. Navíc bývají i krásně zdobené!
Připravila Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima