Suroviny
- hladká mouka 250 g
- máslo 120 g
- parmazán 50 g
- vejce 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 1 lžíce
- rajčata (malá) 10 ks
- ricotta 500 g
- červený vinný ocet 50 ml
- olivový olej
- máta 3 snítky
- pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- V prvé řadě je potřeba vytvořit korpus koláče, který následně naplníte ricottou a rajčaty. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte mouku s nastrouhaným parmezánem. Přidejte sůl a chladné máslo nakrájené na malé kousky. Prsty vytvořte drobenku, do které nakonec zapracujte celé vejce s troškou mléka. Vše vypracujte do hladkého těsta, které potom dejte na pár minut odpočinout do lednice. Mezitím omyjte rajčata, nakrájejte je na plátky a dejte do mísy, budete je marinovat. Zastříkněte je vinným octem a olivovým olejem a dejte stranou.
- Vyndejte těsto z lednice a vyválejte plát o průměru vaší koláčové formy. Těsto do ní vtlačte a pokud máte kreativní náladu, můžete obvod formy obehnat copem z těsta. Těsto ve formě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Přes formu přetáhněte arch pečicího papíru, který shora zatěžkejte třeba fazolemi. Takto korpus pečte asi 10 minut, poté sejměte papír a pečte do doby, než zezlátne. Po upečení ho nechte vychladnout.
- Ricottu vyklopte do korpusu a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete. Na náplň nyní rozprostřete plátky rajčat. Na závěr koláč hojně posypte čerstvě mletým pepřem, zakápněte ho olivovým olejem a posypte hrstí lístků máty. Zkuste použít různé druhy bylinek, chuťově je to paráda.