Prima FRESH festival na Špilberku bude nabitý chutěmi, zážitky a zábavou

Víte, jak chutnají žabí stehýnka obalená v pancettě? Vyzkoušeli jste někdy grilovanou chobotnici s wasabi majonézou? Láká vás maso z krokodýla nebo zebry? A co takhle telecí se smržovým sosem? Tohle všechno a mnohem, mnohem víc gastronomických zážitků doveze do Brna Prima FRESH festival. V pátek a sobotu 2. a 3. června přivítá návštěvníky hrad Špilberk, který je spoluorganizátorem akce.

Když vaří legendy

Když se do vaření pustí Zdeněk Pohlreich a jeho tým z Café Imperial ve spolupráci s kuchaři z vyhlášené Valoria Restaurant, vznikne z toho naprosto fantastické menu. Servírovat se bude třeba grilovaná chobotnice, halibut s lanýžovou omáčkou nebo Thai Surf & Turf, tygří krevety, chashu pečený bůček s kimchi majonézou.

Český Národní tým kuchařů a cukrářů se předvede v plné síle a ve své kuchyni vykouzlí koncert pro chuťové pohárky. Co takhle dát si králičí hřbet s hořčičnou omáčkou, presovaný bůček a bramborové rösti s pečeným zelím nebo telecí hřbet s lanýžovou nádivkou a celerovým pyré?

Zní to možná zvláštně a exoticky, ale chutnat to bude božsky. Řeč je o nabídce Restaurantu U Sapíků, kde se bude servírovat lososový Gravlax s chřestem a citronovým curdem, telecí se smržovým sosem nebo kančí pršut s okurkami cornichons.

Kuchařský rondon oblékne na festivalu také Marcel Ihnačák a tým jeho restaurace, kterému pod rukama budou vznikat neskutečné pochoutky. Na menu se objeví například žabí stehýnka balená v pancettě nebo petrželový crème caramel.

Když se předvedou místní

Mezi hvězdami gastronomického nebe se rozhodně neztratí ani místní podniky, spoluorganizátorem brněnského festivalu je totiž TIC Brno, vydavatel gastronomického průvodce Gourmet Brno, kam se dostanou jen ti nejlepší z nejlepších. Festivalové menu si proto přichystalo i několik podniků z Gourmet Brno. Jedním takovým podnikem je například Element Brno, kde si dáte gazpacho z melounu cantaloupe a papriky, arancini ze smaženého risotta plněné mozzarellou, candáta se spálenou okurkou nebo luxusní jablečný koláč s vavřínovou sabayone, slaným karamelem a pohankovou sušenkou. Chutě Mongolska naservíruje Arslan Buuz. Na menu bude polévka Huitsaa, Buuz a Bansh, mongolské masové knedlíčky z páry a Khuushuur. Nevíte, co si pod tím představit? Přijďte ochutnat. Oproti tomu Bistro Leháro nezklame klasickými burgry, kde si vyberou vegetariáni a milovníci pořádného kusu masa. Little Saigon Brno vás pozve třeba na tchajwanský bůček s arašídovou omáčkou.

Když chcete jít do extrému

„Šéfkuchař Filip Töpfer a jeho Extrémní catering není na Prima FRESH festivalu poprvé, nicméně menu bude opět originální,“ říká ředitel festivalu Petr Jirásek. Kde jinde ochutnat fermentované listy kaktusu, trhané maso ze zebry, krokodýlí ceviche nebo kousky holubího masa restované na skořicovém másle v polévce z dýně pečené na žhavých kamenech.

Když chcete pomáhat

„Válka na Ukrajině se dotkla nás všech, proto když se naskytla možnost pomoci a zapojit se do charitativního projektu, neváhali jsme ani minutu,“ popisuje Petr Jirásek zapojení se do projektu S Ukrajinou v srdci, kde je společně s Pivovarem Raven. Marinka a Jirinka jsou máma s dcerou, které se zachránily před válkou na Ukrajině a své kuchařské umění přesunuly do České republiky a také na Prima FRESH festival, kde budou nabízet tradiční ukrajinská jídla, a to není jen boršč. „Ochutnáte nalisniky, vareničky nebo holúbky a navíc tím přispějete na koupi sanitky, které jsou na Ukrajině stále potřeba. Celý zisk totiž poputuje na konkrétní humanitární pomoc,“ pokračuje Petr Jirásek.

Když chcete jíst jako král

Ústřice, nebo šneky? Nejradši obojí a v nejlepší kvalitě. I takové delikátní pochoutky si návštěvníci festivalu vychutnají. Specialisté na ústřice z podniku Oysterman připravili tyto mořské plody na několik způsobů. Zapékané šneky po burgundsku zase doveze Klobáskárna. Kdo by raději zamířil do tropů, tak šťavnaté tropické ovoce si bude moci vybrat u stánku Tropicorner.

Jako u královského dvora si bude možné vybrat z nabídky delikates Great Taste, které se mohou pyšnit oceněním udělovaným jen těm nejlepším delikatesám světové úrovně. V nabídce bude čokoláda od Pražské čokolády Steiner & Kovařík, kterou má na svém stole i ománský sultán, vybraný kampotský pepř od Pepper Field, žhavě ostré čili od My-Chilli, luxusní paštiky od Melememaso, ručně vyráběné džemy a marmelády Mlsného Filipa, špičkové kvalitní sušené maso z produkce Jamiro's Jerky nebo neotřelé příchutě džemu z kuchyně Sugarlife by Vlad Ryasnyy.

Když máte žízeň

Na Prima FRESH festivalu se na pitný režim rozhodně nezapomíná. Vyhlášený pivovar Raven doveze nachlazené pivečko i svoje speciály. Cidery, ochucená piva i speciální edice budou nabízet lokální pivovary z širokého okolí. Své pivo doveze i Řemeslný minipivovar Dubňák, který je součástí průvodce Gourmet jižní Morava.

Milovníci vína už tradičně mohou zamířit do vinařské zóny. Bílé, červené nebo bublinky bude možné ochutnat u stánků předních českých i zahraničních vinařů. A to například u stánku hlavního vinařství festivalu Piálek a Jäger nebo u dalších, jako jsou Vinné sklepy Kutná Hora, Slovenské víno nebo VINOFOL Vinařství Novosedly.

Když chcete platit

Díky terminálu NFCtron Pay bude všude možné platit kartou, telefonem nebo hodinkami. „Vyslyšeli jsme přání našich návštěvníků, už nebude nutné dobíjet si čip jako v předešlých ročnících, ale bude možné platit po celém areálu bezhotovostně. V případě, že někdo přijde s hotovostí, může si zakoupit jako v minulých letech festivalový náramek, kam si hotovost nabije, a může pak platit prostřednictvím náramku,“ vysvětluje Petr Jirásek a dodává, že bude zajištěno dostatečné pokrytí sítí, aby bylo bezhotovostní placení pohodlné a rychlé po celou dobu konání akce. O to se postará náš technologický partner Nordic Telecom.

Výhodu budou mít držitelé platebních karet Mastercard od Komerční banky, na které letos čekají příjemné bonusy. „Jedním z nich je lounge legendárních restaurací, kde jsme ve spolupráci s KB a Mastercard připravili prostor pro dokonalé vychutnání zážitku z menu legendárních restaurací na vysoké úrovni,“ pokračuje Petr Jirásek.

Když se chcete bavit

Hlavní program festivalu se bude odehrávat na cooking stage, kde se vystřídají skutečné hvězdy českého gastronomického nebe. Asi už není třeba zmiňovat každoročního hosta Zdeňka Pohlreicha, kterého doplní kuchaři Českého nároďáku, Pavel Sapík, Veronika BESKY, Pavel Berky, šéfredaktorka časopisu Prima FRESH Klára Michalová, Petra Vindyšová a další. V pátek rozproudí krev v žilách Děda Mládek Illegal Band a v sobotu pobaví publikum pořad Na Stojáka s Lukášem Pavláskem. V sobotu odpoledne bude také vyhlášen vítěz o nejúspěšnější restauraci Prima FRESH festivalu Brno 2023.

Když chcete mít postaráno o děti

Děti na festival patří a je tu pro ně připravena zábava, hry a workshopy. V dětském koutku přichystal program spolek MilujSmějseŽij. Děti si užijí malování na obličej a tělo, třpytivé tetování, workshop s gumičkovými copánky nebo tvůrčí balonkovou dílnu. Dětský program má také koutek od populární Coca Coly – v rámci své zóny nabídne pro nejmenší skákací hrad, pro starší odvážlivce lezeckou plechovku a pro rodiče chill-out zónu, kde mohou na své ratolesti počkat s vychlazenou Coca-Colou. Interaktivní zónu doveze ŠKODA Auto, kde bude k vyzkoušení 3D simulátor 301 vozu Fabia R5, stolní curling, lapač světla nebo bublinový workshop.

Když chcete ušetřit

Nejvýhodnější vstupenka se dá pořídit v předprodeji. Dvoudenní vstupenka se skleničkou z edice Prima FRESH festivalu od Crystalexu je za 249 Kč. Bez skleničky za 199 Kč. Jednodenní vstup v předprodeji se sklenkou je za 199 Kč a bez skleničky za 150 Kč.

Na místě už je možné si zakoupit pouze samotnou vstupenku na 1 den za 150 Kč. Děti do 140 cm a ZTP zdarma.

Pokud by si návštěvníci chtěli zakoupit naši festivalovou skleničku na místě, v areálu bude připraven stánek s jejich prodejem. Cena jedné skleničky je 70 Kč. Proto doporučujeme zakoupit si ji hned v předprodeji, kde je cena výhodnější.

Kompletní program a informace o Prima FRESH festivalech ve všech městech najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty