Suroviny
- pórek 2-3 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- hovězí vývar 250-300 ml
- voda
- muškátový oříšek 1/4
- smetana ke šlehání 250 ml
- žloutek 1 ks
- sůl
- pepř
- polévkové koření
- hotová jíška
- chleba
Postup přípravy
Pórek nakrájíme na půlkolečka a orestujeme ho na másle a olivovým oleji. Poté ho vložíme do hrnce, přidáme vývar a zalijeme vodou. Přidáme sůl, pepř, polévkové koření a nastrouháme ¼ muškátového oříšku. Necháme vařit 15 – 20 minut. Vše rozmixujeme, zahustíme hotovou jíškou a ještě vaříme asi pět minut. Rozšleháme si smetanu se žloutkem, přidáme do polévky a už nevaříme!