Suroviny
- brambory 1 kg
- rozmarýn
- řapíkatý celer
- česnek
- citron 1 ks
- balzamikový ocet 3-4 lžíce
- javorový sirup 3-4 lžíce
- šalotka 500 g
- vývar 500 ml
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Perličku očistíme, omyjeme, osušíme a důkladně opepříme a osolíme zvenčí i zevnitř. Citron a řapíkatý celer omyjeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme. Půlku citronu, řapíkatý celer, rozmarýn a česnek nacpeme do břišní dutiny perličky. Perličku uzavřeme nebo zpevníme gumičkou.
Rozehřejeme troubu na 190°C . Perličku dáme do pekáče, vymačkáme na ni šťávu ze zbylé půlky citronu a pekáč zakryjeme alobalem nebo víkem. Vložíme do předehřáté trouby a dáme na 30 minut péct.
Zatím si oloupeme šalotky, očistíme brambory a opereme rozmarýn. Šalotky a brambory rozpůlíme.
Po půlhodině sundáme alobal, lehce podlijeme, přidáme rozpůlené brambory, osolíme je, opepříme a společně pečeme dalších zhruba 30 minut.
V kastrůlku rozehřejeme většinu másla. Vsypeme rozpůlené šalotky, zakryjeme poklicí a na mírném ohni je za občasného míchání restujeme asi 15 - 20 minut. Podle potřeby lehce podléváme vývarem. Pak přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a zvolna dále dusíme, až získáme karamelizovanou cibulku.
Na zbylém másle opražíme trochu mouky. Zalijeme zbylým vývarem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Během vaření přidáme do omáčky na chvilku rozmarýn. Hustou omáčku vlijeme do karamelových šalotek, lehce osolíme a odstavíme.