Koření sumac: Co to je, odkud pochází a jak ho použít?

Tmavě červené, sytě barevné koření je nezbytné v arabské a blízkovýchodní kuchyni. Má výrazně kyselou chuť bez stopy hořkosti, proto se hodí téměř všude, kde byste použili třeba citronovou šťávu.

Výrazná je nejen chuť, ale i barva. Sytě tmavě červená barva krásně vypadá třeba na salátu nebo vynikne na talíři s hummusem. Tohle koření je hrubý prášek umletý z plodových palic škumpy koželužské. Pokud v této chvíli zpozorníte s vědomím, že škumpa je jedovatá, nemusíte se bát. Druhů škumpy roste po celém světě mnoho druhů a právě tato je zcela bezpečná.

Jak už bylo řečeno, v Česku je toto specifické koření zatím celkem neznámé, ale bez problému ho seženete ve všech arabských obchodech nebo doporučujeme přivézt si ho domů jako suvenýr z cest. Nebojte se, že by leželo ladem, jeho chuť je návyková. Dodá každému jídlu svěžest a navíc krásně vypadá. Možná pro vás bude překvapením, že sumac je nezaměnitelnou součástí kořenicí směsi adžika, která je u nás už celkem známá.

Kam s ním?

Kyselá chuť sumacu se hodí třeba k tučnějším druhům masa, ale můžete ho směle použít do grilovacích marinád nebo na pečené kuře či rybu. Oživí i chuť pečené zeleniny, zkuste jím posypat například květák nebo lilek. Velmi efektně ozdobí i dochutí cizrnový hummus, ale i jiné dipy a pomazánky. Zkuste přidat špetku sumacu do zálivky na salát. Naším tipem je posypat bloček sýru feta troškou sumacu a pokapat olivovým olejem. To pak podávejte s nakrájenými rajčaty a černými olivami jako studený předkrm.

Perfektní chuťovkou je marinovaná červená cibule dochucená sumacem. Stačí nakrájet červenou cibuli na tenké plátky a přidat k ní hrst nasekané hladkolisté petržele. V mističce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, citronovou šťávu, sůl, cukr a sumac koření, a s touto marinádou promíchejte připravenou cibuli. Nechte odstát alespoň půl hodiny v lednici. Vynikající do burgerů, tacos, na chleba s pomazánkou nebo tuhle cibuli vmíchejte do salátu. Co třeba osvěžující salát z vodního melounu, salátové okurky, máty a fety? Tam tahle zářivě růžová cibule zazáří!

Zdroj: www.hildaskitchenblog.com; www.zestandzing.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty