Za'atar je takový voňavý pozdrav ze blízkovýchodní kuchyně. Směs sušených bylinek, sezamových semínek a sumacu vnese do vaší kuchyně nový svěží vítr. Poradíme, jak si tohle skvělé dochucovadlo připravit doma a také, jak ho použít.
Znáte za'atar? Levantská kořenicí směs dobývá svět! Zvládnete ji namíchat doma
Co je za'atar?
Je to aromatická kořenicí směs, kterou najdete v kuchyních kolem Středozemního moře a na Blízkém Východě. V originální verzi je základem stejnojmenná bylinka, které se přezdívá také blízkovýchodní oregano nebo divoký tymián. Lehce nakyslou chuť dodá směsi sytě červené koření sumac, což jsou usušené a rozemleté plodové palice škumpy koželužské. Pak už do směsi patří jen sezamová semínka a případně sůl. Výsledkem je koření plné chuti a struktur, které má v kuchyni široké využití.
Zkuste se po za'ataru podívat v arabských obchodech s potravinami. Jako u všech kořenicích směsí je i u za'ataru velká variabilita kvality, není směs jako směs, ale v zásadě je důležité podívat se, jaké ingredience koření obsahuje. Směs by měla obsahovat byliny označené jako blízkovýchodní oregano, divoký tymián, yzop nebo jednoduše za'atar, a také by měla obsahovat sumac a ne kyselinu citronovou ‚citric‘.
Jak použít za'atar při vaření
Rychlá svačina? Nakrájejte avokádo nebo rajčata, zakápněte je olivovým olejem a posypte za'atarem. Stejně tak můžete dodat další chuť a strukturu hummusu nebo bílému jogurtu. Klidně tímto kořením poprašte vajíčka k snídani.
Jednoduchý a velmi oblíbený způsob, jak použít za'atarr je smíchat koření s olivovým olejem a touto směsí potřít chléb nebo chlebové placky, případně do ochuceného oleje namáčejte kousky čerstvého pečiva. Třeba v Izraeli nebo v Libanonu chlebové placky potřené směsí ještě zapečou a podávají k předkrmům.
Za'atar je výtečný i na grilovanou zeleninu, pečené kuře nebo ryby. Zkuste s ním klidně ochutit i slaný popcorn nebo pečené hranolky.
Vyrobte si domácí za'atar
Protože v našich končinách originální bylinku za'atar neseženete, nakombinujte bylinky, které jsou tady doma. Výsledek nebude zcela autentický, ale velmi podobný a rozhodně výborný. Koření sumac je ovšem ve směsi nezastupitelné, nicméně to už v Česku seženete, buď v arabských prodejnách nebo na internetu.
- 4 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 lžíce sumacu
- 1 lžička soli
- ¼ šálku nasucho opražených sezamových semínek
- V hmoždíři nebo v mlýnku na koření najemno nadrťte tymián a oregano. Smíchejte se sumacem, solí a opraženým sezamem.
- Směs přesypte do uzavíratelné nádoby a skladujte na temném, chladném místě, kde vydrží až několik měsíců.
Zdroj: www.mediterraneandish.com; zdroj foto: iStock
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH