Marináda
- med 3 lžíce
- olej 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- grilovací koření 2 lžičky
- pepř 2 lžičky
- kremžská horčice 1 lžička
- worcesterová omáčka 1 lžička
- sůl 1 lžička
- česnek 5 stroužky
- citron 1 kus
Postup přípravy
1. Na marinádu si smícháme v misce med s česnekem a šťávou z citronu. Přidáme olej, sójovou a worcesterovou omáčku, kremžskou hořčici a vše podle chuti osolíme,opepříme. Přisypeme grilovací koření a dobře promícháme.
2. Žebírka nakrájíme a předvaříme. Když vystydnou, tak je osolíme,opepříme apotřeme marinádou, kde je ideálně necháme přes noc. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 210 stupňů asi na 10 minut. Poté troubu ztlumíme na 170 stupňů a pečeme dalších 45 minut. Když jsou žebra skoro hotová, vyndáme pekáč a maso potřeme zbytkem marinády a necháme dopéct na 150-165 stupňů.
3. Brambory omyjeme i se slupkou, dáme do hrnce a necháme vařit. Až změknou, necháme je vychladnout a oloupeme. V malém kastrolku si orestujeme na oleji cibulku dozlatova. Brambory rozmačkáme. Smícháme s cibulkou a dosolíme. Podáváme k žebrům.