Bešamelová omáčka
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme najemno. Ve větší pánvi ohřejeme dvě lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.
K masu přidáme plechovku loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně dusíme čtvrt hodiny. Kusy rajčat pokrájíme lžicí. Necháme vychladnout.
Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a uvaříme je do poloměkka. Těstoviny slijeme a necháme okapat a vychladnout. Potom je smícháme s nastrouhaným parmazánem (čedarem apod.).
Na bešamelovou omáčku rozpustíme kus másla. Vmícháme stejné množství hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme čtvrt litr studeného mléka a 200ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme několik minut, občas mícháme, až je krásně hladká. Bešamel dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce (nebo žloutky) rozkvedláme se dvěma lžicemi studené vody a vmícháme do omáčky.
Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu těstovin a na ně masovou směs.Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme strouhaný parmazán a zapečeme v předehřáté troubě přibližně necelou hodinu dozlatova