Suroviny
- máslo 5 lžic (75 g) + na vymazání
- plnotučné mléko 1 hrnek (250 ml)
- hladká mouka 1 hrnek (155 g)
- vejce (velká) 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
- hruška (nakrájená na plátky) 1 ks
- brie (nakrájený na plátky) 250 g
- krůtí šunka (nejvyšší kvality, nakrájená na plátky) 500 g
Postup přípravy
- Na pánvi rozpusťte a na střední teplotu zahřejte 2 lžíce másla. V míse dohladka ušlehejte mléko, mouku, 1/3 hrnku (80 ml) vody, vejce a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo. Přiklopte pokličkou a uložte na 1 až 24 hodin do lednice.
- Ve stejné pánvi na střední až vysokou teplotu rozpusťte 2 lžíce másla a zahřívejte ho zhruba 2 minuty, dokud se na něm nezačnou tvořit bublinky a nezezlátne. Přidejte hrušky, rozprostřete je do jedné vrstvy a smažte je po každé straně 2 minuty, dokud po obou stranách nezezlátnou. Hrušky by měly být karamelizované, ale zároveň si udržet svůj tvar. Sundejte pánev z hořáku nebo rozpálené plotýnky, nechte ji odstát a mezitím udělejte palačinky.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si dva pečicí plechy. Na nepřilnavé pánvi usmažte na střední až vysokou teplotu palačinku o průměru 15 cm. Přidejte 1 lžičky másla a kružte pánví, dokud se máslo nerozpustí a nepokryje dno pánve. (Pokud používáte pánev na palačinky, musíte na ni dát máslo jen jednou. Pokud používáte nepřilnavou pánev, musíte ji lehce potřít máslem pokaždé, když se chystáte péct novou palačinku.) Nalejte naběračkou do pánve 1 porci (75 g) těsta a naklánějte pánev tak, aby ji těsto rovnoměrně pokrylo. Smažte 1–2 minuty, dokud palačinka nezezlátne. Oddělte palačinku vidličkou od okraje pánve a přendejte ji na pečicí plech. Neopékejte palačinku po druhé straně. Stejně postupujte se zbylým těstem, dokud nebudete mít 6 palačinek.
- Dejte jednu palačinku na pracovní plochu. Na jednu čtvrtinu palačinky položte jednu šestinu sýru Brie, jednu šestinu krůtího masa a jednu šestinu hrušek. Stejným způsobem rovnoměrně rozdělte sýr Brie, krůtí maso a hrušky na zbývající palačinky. Pečte zhruba 3 minuty, dokud sýr nebude tekutý, ale ne úplně rozpuštěný. Vyndejte palačinky z trouby a opatrně každou z nich dvakrát přehněte na polovinu. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Palačinky jsou jedním z mála pokrmů, které se dají podávat jako hlavní jídlo i jako moučník. Udělejte dvojnásobné množství těsta a použijte do nich slanou náplň, abyste je mohli podávat k večeři, a potom do nich dejte nutellu a nakrájený banán nebo je posypte cukrem a pokapejte citronovou šťávou a budete mít moučník. Když se nedají sehnat čerstvé hrušky, zkuste použít jahody nebo fíkovou marmeládu. Slané palačinky podávejte se špenátem.
Vyzkoušejte tradiční recept na palačinky podle videoreceptu
Kompletní recept na palačinky jako od maminky najdete v odkazu.