Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nudle, těstoviny, pasta…Víte, kde se vzaly a proč je svět miluje?

Nudle, těstoviny, pasta...

Nudle, těstoviny, pasta... Zdroj: iStock

  • Zavřít
Nudle, těstoviny, pasta...

Nudle, těstoviny, pasta... Zdroj: iStock

Nudle, těstoviny, pasta… Je jedno, jak jim říkáte, svět je zbožňuje. A v tomto případě se nebojíme paušalizovat, neboť nějaký druh těstovin nalezneme téměř v každé světové kuchyni, české nudle nevyjímaje! Víte, kde se na našich talířích vzaly?

Seznam.cz banner

Od Afriky až po Čínu

Pokud si tipujete na jejich italský původ, tak sice přihořívá, ale zdaleka nehoří. Ačkoli nikdo samozřejmě už přesně nezjistí, kde a kdo první kousky z těsta zamotal a hodil do vařící vody, s jistotou můžeme říci, že jejich původ sahá dál na východ a hlouběji do historie.

Potraviny podobného složení, jako jsou dnešní těstoviny, se objevují již před naším letopočtem, ale upravovány byly smažením nebo pečením. Víme, že v Africe a na Blízkém východě se obdoba těstovin používala od počátku našeho letopočtu.

Italská světovost

Itálie ovšem hraje v popularizaci těstovin neoddiskutovatelnou roli! Italové totiž vytvořili celou řadu jejich druhů a se zámořskými plavbami se postarali o rozšíření těstovin do dalekých koutů celého světa. Ostatně v Itálii se těstoviny také jedly od nepaměti. Traduje se sice, že je na starý kontinent přivezl ze svých cest v roce 1292 Marco Polo, ale pravda bude ležet trochu jinde. Už proto, že se o těstovinách můžeme dočíst v antických záznamech starověkého Říma, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Ve 12. století pak Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, na které se podávaly těstoviny v omáčce, později se objevují třeba i ve známých povídkách od Boccacia. Takže Itálie, i když se nemůže chlubit jedinečným vynálezem těstovin, je rozhodně představila světu ve velkém. Špagety, makaróny, penne, lasagne, tortellini a další… to jsou slova, která zapustila kořeny v mezinárodním slovníku a vzešla z italských kuchyní od italských stolů.

S lepkem i bez něj

Těstoviny, pokud bychom jim chtěli přidělit trochu akademického hávu, bychom mohli dělit v zásadě na vaječné a bezvaječné. Také se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými, pšeničnými, špaldovými, ječnými nebo žitnými. Ve zdravé výživě jsou k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky – pohankové, kukuřičné či rýžové. Ani ti z nás, kteří nejedí lepek, si tedy nemohou stěžovat, že by si na nich nepochutnali.

Znáte druhy?

Věřte nebo ne, dnes je známo na 300 druhů těstovin! Liší se mezi sebou tvarem i náplněmi, které mohou být kromě tradičních masových třeba i sýrové nebo zeleninové. Dáte si dnes spaghetti, spaghettini nebo linguine? Pro vaši informaci, liší se od sebe hlavně tloušťkou. Stejně je tomu u nudlí, kde zase rozhoduje šířka: máme fettuccine nebo tagliatelle. Oblíbené jsou i “trubky” penne nebo jim velmi podobné rigatoni. Tvar mašličky mají farfalle, vřetena nesou označení fusilli. Italskou verzí noků jsou gnocchi nebo radiatori. Těstovinové pláty prokládané mletým masem a nahoře pokryté sýrem jsou pak již od antiky oblíbené lasagne.

Těstoviny ovšem nejsou pouze hlavním jídlem, ale patří i jako zavářka do polévek. Nasypejte tam hvězdičky stelline, drobounké peperiny, písmenka alfabetti, kroužky anellini či ulitky conchigliette.

Milujeme je i v Česku!

I u nás v Česku patří nudle neoddělitelně ke klasice. Nudličková polévka, nudle s mákem, kolena, kolínka, fleky a flíčky… – stačí si vybrat tu svou oblíbenou variaci.

Autor: Kamila Ulčová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maso těstoviny omáčka polévka špagety lasagne těsto nudle pasta těstoviny italská kuchyně penne historie gastronomie

Návrhy pro vás

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Sladké

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku


Přečtěte si také

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno!
Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Soutěžící
Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení Sladké

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí Maso

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Předkrmy a chuťovky
Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu Předkrmy a chuťovky

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano Maso

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Sladké
Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Kuba o situaci v ODS: Nemůžeme fňukat, že byl covid a válka. Spolu se přirozeně rozpadne Svět chválí Trumpovu dohodu: Slibuje návrat rukojmích i naději na mír. V čem může být háček? „Udělám pro to vše.“ Německý kancléř Merz chce zrušit zákaz spalovacích motorů po roce 2035

prima-zeny

Timková o kontroverzní seznamce: Účastníci jsou nazí, ale odhalí i těžké životní příběhy Anna Polívková o mamince Evelyně Steimarové: Pořád je ohromně vtipná a bystrá První, co uvidí z nové lásky, je přirození. Mirka z Valašska hledá parťáka bez přetvářky

prima-zoom

Úžasný poklad v ceně 25 milionů Proč jsou ježci žijící ve městech světlejší? Vědci spojují výskyt ježčích blonďáků s auty Česko by Ukrajině mohlo předat tanky srovnatelné s ruskými T-90M

prima-fresh

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

prima-cool

Recenze: Tron: Ares První fotky nového Brumbála přímo „v akci“. Fanoušci Harryho Pottera jsou z něj nadšení I s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. Honza z nahé seznamky vysvětlil svůj přístup k nahotě

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Co můžeme udělat pro svou stárnoucí kočku, aby byla fit? Toužíte po zámku ve Francii? Tento je levnější než garsonka v Londýně. Domov s atmosférou starých časů. Jak kombinovat moderní a retro prvky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.