Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Nudle, těstoviny, pasta…Víte, kde se vzaly a proč je svět miluje?

Nudle, těstoviny, pasta...
Nudle, těstoviny, pasta... Autor: iStock
Nudle, těstoviny, pasta… Je jedno, jak jim říkáte, svět je zbožňuje. A v tomto případě se nebojíme paušalizovat, neboť nějaký druh těstovin nalezneme téměř v každé světové kuchyni, české nudle nevyjímaje! Víte, kde se na našich talířích vzaly?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Od Afriky až po Čínu

Pokud si tipujete na jejich italský původ, tak sice přihořívá, ale zdaleka nehoří. Ačkoli nikdo samozřejmě už přesně nezjistí, kde a kdo první kousky z těsta zamotal a hodil do vařící vody, s jistotou můžeme říci, že jejich původ sahá dál na východ a hlouběji do historie.

Potraviny podobného složení, jako jsou dnešní těstoviny, se objevují již před naším letopočtem, ale upravovány byly smažením nebo pečením. Víme, že v Africe a na Blízkém východě se obdoba těstovin používala od počátku našeho letopočtu.

Italská světovost

Nudle, těstoviny, pasta...  Foto:

Itálie ovšem hraje v popularizaci těstovin neoddiskutovatelnou roli! Italové totiž vytvořili celou řadu jejich druhů a se zámořskými plavbami se postarali o rozšíření těstovin do dalekých koutů celého světa. Ostatně v Itálii se těstoviny také jedly od nepaměti. Traduje se sice, že je na starý kontinent přivezl ze svých cest v roce 1292 Marco Polo, ale pravda bude ležet trochu jinde. Už proto, že se o těstovinách můžeme dočíst v antických záznamech starověkého Říma, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Ve 12. století pak Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, na které se podávaly těstoviny v omáčce, později se objevují třeba i ve známých povídkách od Boccacia. Takže Itálie, i když se nemůže chlubit jedinečným vynálezem těstovin, je rozhodně představila světu ve velkém. Špagety, makaróny, penne, lasagne, tortellini a další… to jsou slova, která zapustila kořeny v mezinárodním slovníku a vzešla z italských kuchyní od italských stolů.

S lepkem i bez něj

Těstoviny, pokud bychom jim chtěli přidělit trochu akademického hávu, bychom mohli dělit v zásadě na vaječné a bezvaječné. Také se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými, pšeničnými, špaldovými, ječnými nebo žitnými. Ve zdravé výživě jsou k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky – pohankové, kukuřičné či rýžové. Ani ti z nás, kteří nejedí lepek, si tedy nemohou stěžovat, že by si na nich nepochutnali.

Nudle, těstoviny, pasta...  Foto:

Znáte druhy?

Věřte nebo ne, dnes je známo na 300 druhů těstovin! Liší se mezi sebou tvarem i náplněmi, které mohou být kromě tradičních masových třeba i sýrové nebo zeleninové. Dáte si dnes spaghetti, spaghettini nebo linguine? Pro vaši informaci, liší se od sebe hlavně tloušťkou. Stejně je tomu u nudlí, kde zase rozhoduje šířka: máme fettuccine nebo tagliatelle. Oblíbené jsou i “trubky” penne nebo jim velmi podobné rigatoni. Tvar mašličky mají farfalle, vřetena nesou označení fusilli. Italskou verzí noků jsou gnocchi nebo radiatori. Těstovinové pláty prokládané mletým masem a nahoře pokryté sýrem jsou pak již od antiky oblíbené lasagne.

Těstoviny ovšem nejsou pouze hlavním jídlem, ale patří i jako zavářka do polévek. Nasypejte tam hvězdičky stelline, drobounké peperiny, písmenka alfabetti, kroužky anellini či ulitky conchigliette.

Milujeme je i v Česku!

I u nás v Česku patří nudle neoddělitelně ke klasice. Nudličková polévka, nudle s mákem, kolena, kolínka, fleky a flíčky… – stačí si vybrat tu svou oblíbenou variaci.

Autor: Kamila Ulčová

Související témata: těstoviny , italská kuchyně , pasta nudle , historie gastronomie , jak vznikly těstoviny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama