návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Staročeské odrůdy zeleniny se opět vracejí do módy

Staročeské odrůdy zeleniny se opět vrací do módy
Staročeské odrůdy zeleniny se opět vrací do módy Autor: iStock
S příchodem prvních dnů jara většina z nás zatouží po čerstvé zelenině, ovoci a bylinkách. Přinášíme několik tipů, čím letos své nákupy na farmě ozvláštnit. Vyzkoušejte netradiční druhy zeleniny, možná budete překvapeni, jak moc vám zachutnají. Staročeské odrůdy se totiž zase vracejí do módy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Opomíjená plodina nejen pro chudinu

Tuřín neboli brukev řepka se pomalu ale jistě vrací i na české farmy a zahrady. Tato skromná a tradiční kořenová zelenina byla v minulosti oblíbená. Jedná se o zeleninu, která svou chutí připomíná kedlubnu a svým lehce fialovým vzhledem řepu či větší ředkev. Její dřeň je sytě oranžová až žlutá. Je to nenáročná a mrazuvzdorná rostlina, která je skvělým zdrojem vitamínů A, C, vápníku, draslíku i vlákniny. Perfektně se hodí do polévek, jako příloha (např. pečené hranolky), ale spolehlivě nahradí i maso v “masových” směsích. Seženete ji spíše na farmářských trzích a v menších obchodech. 

Tuřín lze připravit podobně jako brambory
Tuřín lze připravit podobně jako brambory
archiv

Vyzkoušejte mangold místo špenátu

Milujete špenát? Aby ne! Co takhle ale místo něj tentokrát zkusit mangold? Rostlina podobná právě špenátu má velmi chutné listy i stonky, které jsou plné vitamínů, a využijete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Mangold můžete mít v několika různých odrůdách, jejichž stonky mohou hrát všemi barvami (např. žlutá, fialová). Listy rostliny jsou výtečné zejména do salátů, můžete je ale i podusit a podávat jako přílohu. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a zejména vlákniny. 

Neváhejte a okuste i listy červené řepy, které se perfektně hodí do letních salátů, nebo lebedu, pro kterou najdete v kuchyni podobné využití jako pro špenát.

Mangold je výtečná listová zelenina
Mangold je výtečná listová zelenina
archiv

Rozhodněte se pro kvalitu

Neváhejte vyrazit přímo na nedalekou bio farmu, kde na místě zakoupíte zeleninu v nejvyšší kvalitě, ale také nejčerstvější. Nebo si najděte farmářský obchod ve vašem městě nebo prověřeného dodavatele na farmářských trzích. Plodiny vypěstované v bio kvalitě jsou zcela bez použití chemických postřiků či umělých hnojiv. Na trzích i v supermarketu tyto potraviny najdete označené zkratkou BIO, a navíc logem v podobě zeleného biolistu či biozebry. Právě díky tomuto značení si můžete být naprosto jisti, že vše, co si odnášíte domů, prošlo kompletní kontrolou a certifikací a je vypěstováno bez chemie a zbytečných postřiků. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.  

Související témata: Turín , mangold , bio zelenina
Reklama