Jitka Rákosníková

Jak jíst bez násilí: Vše, co jste kdy chtěli vědět o veganství

Veganství či veganismus je uceleným hnutím, které směřuje nejen k úpravě jídelníčku, ale celého životního stylu. Má svou poměrně přesnou definici, stanovenou již koncem 50. let minulého století v USA.

Zakladatel americké Veganské společnosti, která působí dodnes a je veganskou základní autoritou, Leslie J. Cross, uvedl v jejích stanovách, že veganství je v zásadě způsob, jak osvobodit zvířata od jakéhokoliv vykořisťování člověkem. Nejde tedy jen o to vzdát se ve stravě všech živočišných produktů jako je maso, mléčné výrobky a med, ale vyhýbat se jim i ve všech dalších výrobcích (oblečení, drogerie apod.) a také odmítat jakýkoliv druh krutosti ke zvířatům. Středobodem této nauky ovšem zůstává jídelníček.

A co tedy jedí?

Běžnému „všežravci“ se může zdát veganský jídelníček extrémně ochuzený. Nejenže vegani stejně jako vegetariáni nejedí maso, ale odmítají i mléčné výrobky a vejce. Jelikož každý pokrm je přísně vzato jen souhrnem určitých látek, z nichž některé jsou pro určité potraviny výjimečné, ale jiné se zas nacházejí v celé řadě z nich, je hledání vyváženého veganského jídelníčku asi složitější než tehdy, jíme-li všechno, ale rozhodně to není cíl nemožný.

Veganská spíž

Příroda totiž poskytuje takřka nepřeberné množství potravin rostlinného původu – nejen ovoce a zeleninu, ale i obrovskou škálu luštěnin, semínek, ořechů a nejrůznějšího koření a bylin. Je jen velmi málo potravin poskytujících živiny, které se ve veganském jídelníčku hledají obtížně a/nebo se nedají nahradit. K zásadám veganství také patří tato fakta znát a případné chybějící živiny nahrazovat pomocí doplňků. V současném světě je ovšem tento životní styl hodně rozšířený a jeho zastánci dnes nemají problém sehnat veganské výrobky všeho druhu.

A co ta chuť?

Pro běžného spotřebitele, a to i toho, komu jsou veganské zásady sympatické, zůstává základní otázkou, jak vlastně takové veganské jídlo chutná. V zásadě ale nejde o nic jiného než o správnou kombinaci, přípravu a ochucení základních surovin. Celá řada jídel se připravuje úplně stejně jako ta běžná, pouze s některými náhražkami. Chuť to samozřejmě posouvá jinam, ale často bývá příjemná i neveganům. Je možné, že veganství do vyšších gastronomických vrstev žádné chuťové objevy nevnese, ale zrovna tak je možné, že si řada veganských receptů získá své příznivce i mezi nevegany. Tudy vede také cesta k takzvanému flexitariánství, tedy uvolněnému přístupu k jídlu, kdy si konzument neklade žádná striktní omezení, ale občas si vychutnává benefity bezmasého jídelníčku, které jsou nejen chuťové, ale i zdravotní.

Velmi oblíbený je u veganů cizrnový hummus. Připravte si jeho extra jemnou verzi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdraví z přírody

Že je rostlinná strava asi zdravá, to chápe i laik, ale zdravotní benefity veganského jídelníčku jsou dnes potvrzeny i řadou odborných výzkumů. Velká množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin, ořechů a semínek – tedy základních veganských potravin – znamenají i značný přísun vitaminů (zejména B1, C a E a kyseliny listové) a minerálů, především hořčíku a železa, a zároveň jsou tyto zdroje přirozeně nedostatkové co se týče nevhodných nasycených tuků a škodlivého cholesterolu. To vede k výraznému snížení rizik onemocnění a případně úmrtí na cukrovku 2. typu, kardiovaskulární choroby, ischemickou chorobu srdeční, vysoký krevní tlak, srdeční a mozkovou příhodu, obezitu a některé druhy rakoviny, zejména prostaty a konečníku.

Vyváženě

Zejména pro „nové“ vegany je velmi důležité naučit se znát základní nutriční potřeby svého těla a uspokojovat je. Tak například odborníci vyzdvihují zejména zdravotní benefity celé škály nenasycených rostlinných tuků, jejichž zdroje, jako je avokádo, mandle, vlašské, kešu a para ořechy, dýňová a chia semínka, olivový olej a dýni, listovou zeleninu, různé druhy zelí a kapusty atd. vegani hojně konzumují. Je ale třeba si uvědomit, že tuk zůstává tukem, a i tady je potřeba zkonzumovaná množství hlídat. Dnes už ovšem není problém přejít k takovémuto způsobu života poučeně – informace jsou všude.

Zdroj: časopis Prima FRESH

Výborná polévka z červené čočky s rajčaty bude chutnat i neveganům. Připravte ji podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Jitka Rákosníková

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty