Na kvalitě naší stravy se často podepisuje nedostatek času. Mnozí si kvůli vytíženosti nestíhají do práce připravit správně vyvážené jídlo do krabičky a volí rychlý oběd v nejbližší možné restauraci. Někdy se nenají vůbec a hlad zahání až večer doma. Na kvalitu a složení toho, co jíme, často moc nemyslíme.
Čechům v jídelníčku chybí jedna důležitá ingredience. Může za to nedostatek času
Dlouhodobým českým stravovacím nešvarem je výrazný nedostatek vlákniny v jídle. Tu najdeme nejčastěji v luštěninách, obilovinách a zelenině.
Čas je nepřítel
Na vyváženost stravy a správné složení zapomínáme zejména kvůli dennímu časovému harmonogramu. Myslíme zejména na práci, které je mnohdy až nad hlavu, a při obědě řešíme on-line schůzky nebo přejíždíme v autě. Na kvalitní jídlo nezbývá moc času a saháme po čemkoliv, co hlad alespoň na chvilku utiší.
„V jídelníčku dospělého člověka by měla vláknina představovat 30 g, většina lidí ovšem nedosahuje ani poloviny tohoto doporučeného denního množství. Problém je především v nedostatečné konzumaci celozrnných výrobků a luštěnin, ale také zeleniny nebo ovoce,“ vysvětluje odbornice na stravování a kvalitu potravin Karolína Fourová.
Střeva vlákninu potřebují
Vláknina je přitom pro naše tělo velmi důležitým zdrojem benefitů a měli bychom ji do jídelníčku pravidelně a trvale zařazovat. Přispívá k normálnímu fungování střev, prodlužuje pocit sytosti a dokonce střeva dokáže čistit. Pomáhá v prevenci proti nádorovým onemocněním tlustého střeva, která patří mezi nejčastější nádorová onemocnění Čechů.
Vláknina v našem těle živí přátelskou střevní mikroflóru. Rozkládá se totiž až v tlustém střevě prostřednictvím střevních bakterií, kterým slouží jako potrava. Kromě toho vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a ovlivňuje rychlost vstřebávání živin. Diabetikům pomáhá udržet si stabilnější hladinu cukru a obecně pomáhá proti obezitě.
„Například luštěniny jsou kromě vlákniny i dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, které můžete velice jednoduše doplnit o další bílkoviny – libovolné maso, rybu, mozzarellu, sýr halloumi, uvařené vejce nebo další ze zdrojů rostlinných bílkovin například tofu, tempeh nebo seitan. Získáte tak plnohodnotné a nutričně vyvážené jídlo, které zasytí a nebudete mít za hodinu chuť na něco sladkého,“ dodává Karolína Fourová.
Zdroj: Bonduelle; foto: iStock