Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jak si zajistit dostatek vlákniny přes zimu? Pomůže například psyllium

Jak si zajistit dostatek vlákniny přes zimu? Pomůže například psyllium.

Jak si zajistit dostatek vlákniny přes zimu? Pomůže například psyllium. Zdroj: istockphoto.com

  • Zavřít
Jak si zajistit dostatek vlákniny přes zimu? Pomůže například psyllium.

Jak si zajistit dostatek vlákniny přes zimu? Pomůže například psyllium. Zdroj: istockphoto.com

Češi prý konzumují sotva polovinu doporučeného denního množství vlákniny. Není divu, typická česká strava mnoho zdrojů vlákniny neobsahuje.

Seznam.cz banner

Přitom tato složka potravy je velice důležitá z hlediska zdraví, správného zažívání i hubnutí, takže myslet na její dostatečný přísun by mělo být prvním krokem k úspěšnému splnění nejen novoročních předsevzetí týkajících se zdravého životního stylu. Proč je vláknina tak důležitá a jak si zajistit její dostatek ve stravě i přes zimu?

Vláknina je složka potravy rostlinného původu, která je sama o sobě jen těžko stravitelná. V našem zažívacím traktu ale dělá hotové divy, a proto se jí také často říká "kartáč střev". Zdravotní benefity vlákniny jsou neoddiskutovatelné, její význam se zmiňuje například v souvislosti s cholesterolem, kardiovaskulárními chorobami, onemocněními trávicího traktu i obezitou.

Rozpustná vláknina

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná dobře bobtná ve vodě a umí několikanásobně zvětšit svůj objem. Díky tomu vyvolává rychlejší pocit nasycení a prokazuje tak skvělou službu i při redukční dietě. Zároveň zpomaluje vstřebávání živin z potravy, například cukru, což je důležité zejména pro diabetiky.

Zdrojem rozpustné vlákniny je především ovoce a zelenina. V zimě vsaďte na jablka, banány, avokádo, fíky nebo sušené ovoce, ze zeleniny pak hlavně na brokolici, mrkev a kořenovou zeleninu. Obecně platí, že čím méně je zelenina vodnatá, tím více vlákniny obsahuje.

Dalším zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, obilniny nebo brambory. Můžete ji ale do jídelníčku dostat i ve formě přírodního psyllia neboli obalů semen jitrocele indického.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina má spíše mechanickou, ale o nic méně důležitou funkci. Zvyšuje objem stolice ve střevech a zároveň podporuje jejich peristaltiku, takže stolice traktem projde rychleji. Nerozpustná vláknina na sebe váže škodlivé látky a pomáhá je dostat rychleji z těla, je důležitá v prevenci zácpy, rakoviny střev a hemoroidů. Najdete ji zejména v obilných slupkách a otrubách, ve slupkách ovoce či rajčat, v oříšcích, semenech a některých druzích zeleniny.

Oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný. Skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou například lněná semínka.

Doporučená denní dávka vlákniny je okolo 30 g pro dospělého člověka. Pokud jste ale dosud vlákninu příliš nekonzumovali, zvyšujte dávky postupně, jinak hrozí nadýmání a plynatost. Pokud to s vlákninou pro změnu přeženete (což je spíše nepravděpodobné vzhledem k tomu, kolik mrkve byste museli sníst), může vás bolet žaludek a také může dojít ke zhoršení vstřebávání některých vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Prima tipy, jak zvýšit příjem vlákniny:

– Zařaďte do jídelníčku dostatek luštěnin. Kromě vysokého obsahu bílkovin jsou bohaté i na vlákninu, především pak čočka, fazole a cizrna.

– Kupujte pečivo, které obsahuje alespoň 6 g vlákniny na 100 g výrobku, tedy hlavně celozrnné.

– Kde nemusíte, neloupejte ovoce a zeleninu (ideální je na to bio kvalita, kde není slupka chemicky ošetřená), slupky jsou skvělým zdrojem nerozpustné vlákniny.

– Kupte si zásobu psyllia a najděte mu uplatnění v kuchyni – přidejte ho do jogurtu, müsli, smoothie nebo ho použijte v receptech jako pojivo místo vajíčka třeba do karbanátků.

– Udělejte si doma zásoby oříšků a sušeného ovoce na mlsání.

A rada na závěr? Nezapomínejte na pitný režim, vláknina bez vody vám pouze způsobí zácpu.

Velký výběr produktů s vlákninou a v bio kvalitě koupíte v síti obchodu Sklizeno.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Sdílejte článek
Štítky ovoce zelenina rady tipy střevo vláknina vláknina

Návrhy pro vás

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween


Přečtěte si také

Sladké
Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Prostřeno!
Prostřeno: Bageta s avokádovou pomazánkou a holandskou omáčkou

Prostřeno: Bageta s avokádovou pomazánkou a holandskou omáčkou

Prostřeno!
Prostřeno: Francouzská cibulová polévka s krutony a sýrem

Prostřeno: Francouzská cibulová polévka s krutony a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí těstoviny s pepřovou omáčkou a kuřecím masem

Prostřeno: Domácí těstoviny s pepřovou omáčkou a kuřecím masem

Prostřeno!
Prostřeno: Citronový cheesecake

Prostřeno: Citronový cheesecake

Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Soutěžící
Viktorie Bartošová jednou pekla pizzu i s prkýnkem

Viktorie Bartošová jednou pekla pizzu i s prkýnkem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

SPD versus STAN. Cesta Rakušana do vedení Sněmovny se může zkomplikovat Hádka o vydání Babiše: Podle Jurečky patří na Pankrác. Nerozumíte tomu, tepal ho Rajchl Vyznamenaný generál Vojta: Hrdina, jehož popravu Češi pomstili atentátem na Heydricha

prima-zeny

Petře byl vystrojen pohřeb. Bylo to silné, komentoval atmosféru mise MJ Věrní věří, že Petru zavraždil Marek pohárem. Jinou variantu vidí jen Vanilly Na Miu začíná padat podezření. Marek se snažil Sofii předat skrytou zprávu

prima-zoom

Chování lidí před koncem světa Dva mladíci se naposledy objali a chvíli na to zemřeli. Mrazivá fotka z požáru turbíny obletěla celý svět Největší hurikán za posledních 100 let dosáhl ničivé rychlosti 406 km/h. Podívejte se do jeho oka

prima-fresh

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

prima-cool

Je nový Predátor totální akční pecka? 9 věcí, které nevíte o Soudci Dreddovi: Proč film se Stallonem není mnohem drsnější? O čem bude 2. série Vetřelce? Připravte se na velkolepou Hru o trůny

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Nejděsivější dům v Česku opět otevřel vrátka: Majitel připravil mnoho novinek Jak se starat o vánoční kaktus, aby na Vánoce bohatě kvetl Nejbarevnější listy mají na podzim ambroň, ginkgo a aronie

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.