Prospěšnost pestrobarevného ovoce a zeleniny vás asi nepřekvapí. Duhové spektrum na talíř určitě patří, ale i černé potraviny mají co nabídnout. Jejich tmavý odstín totiž signalizuje přítomnost antokyanů – rostlinných barviv, které pomáhají snižovat riziko mnoha civilizačních chorob.
Černá je dobrá! Nejen v šatníku, ale i na talíři...
Černá rýže
Černě zbarvená obilovina obsahuje velké množství antokyanů, jejichž pravidelná konzumace pomáhá zpomalovat růst rakovinných buněk a oddaluje riziko srdečních onemocnění. Kromě toho je exotická příloha zdrojem velkého množství zdraví prospěšných látek a vlákniny. Jako bonus je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková.
Černá čočka
Černá čočka je v tuzemských končinách méně známá než její šedozelená příbuzná. Dováží se k nám z Kanady a oblíbená je především díky tomu, že si i po uvaření zachovává kompaktní tvar. Tím však výčet benefitů nekončí – černá čočka vyniká mimo jiné vysokým obsahem železa. Pochlubit se může také štědrým podílem vlákniny, jejíž pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Někdy ji najdete s označením "beluga", protože vzhledově připomíná kaviár.
Černé superpotraviny – čočka "beluga". Foto: Thinkstock
Černé fazole
Luštěnina s lesklým černým povrchem se pěstuje především v Thajsku, Číně a v Karibské oblasti. Platí přímá úměra – čím je fazole tmavší, tím stravitelnější proteiny obsahuje. Fazole patří mezi štědré zásobárny draslíku, fosforu, manganu, vápníku a hořčíku a jsou účinné při snižování koncentrace škodlivého LDL cholesterolu. Kromě toho omlazují a regenerují buňky, pomáhají předcházet nervozitě a dodávají tělu energii.
Ostružiny – lesní poklad
Půvabné ovoce by vaši pozornost nemělo zaujmout jen lákavým zevnějškem a lahodnou chutí. Ostružiny vynikají zejména mimořádně vysokým obsahem vitaminu C, jsou také zásobárnou fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Léčivou silou se pyšní zejména díky štědré koncentraci flavonoidů – přírodních látek, které mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek a pomáhají tak brzdit degenerativní procesy v těle. Pravidelná konzumace ostružin posiluje imunitní systém, zpevňuje vaziva a stěny cév, a pomáhá tak oddalovat stárnutí. Tmavé bobule jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž působí povzbudivě na střevní peristaltiku. Ovoce pozdního léta byste si měli dopřávat zejména, pokud jste často vystaveni stresu.
Černé superpotraviny – ostužiny. Foto: Thinkstock
Autor: Nela Kučerová