18 nejkrásnějších nových kuchařek, které pod stromečkem potěší každého milovníka dobrého jídla

Dobré jídlo je univerzální jazyk, kterému každý rozumí. Obliba domácího vaření raketově stoupá už několik let, lidé se pouštějí do tajů exotických kuchyní, pečení cukrářských hitů i kváskového chleba, objevují nové styly stravování nebo se prostě jen učí vařit dobře, moderně či zdravě.

A tomu odpovídá i nabídka nových kuchařských knih. Předvánoční boom jako každý rok přinesl velkou řádku nových publikací. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější, mezi kterými určitě najdete dárek pro každého gurmána ve vašem okolí.

Knihy vydali ostřílení matadoři jako Zdeněk Pohlreich, Josef Maršálek, Hanka Zemanová nebo Jana Florentýna Zatloukalová alias Kuchařka pro dceru, která je proslulá svými neprůstřelnými návody, podle kterých uvaří i úplný začátečník.

Své zhmotněné projekty představili i oblíbení foodblogeři – neměla by vám uniknout třeba půvabná knížka Ze zahrádky až na stůl od Inny Valouškové (Garden and Kitchen), Míša Luňáčková (Yummy Paleo) připravila knihu plných zdravých a barevných receptů a Bára Gorecká (Máma peče doma) oslní sladkými poklady ve své druhé knize Sladce.

Pokud si mohu dovolit ještě osobnější doporučení, pro milovníky zeleniny je nezbytností Chuť od Yotama Ottolenghiho, moc mě potěšila kniha Spolu sníme, která přináší originální recepty, trochu šmrnclé Španělskem, s krásnými fotkami. Naprosto skvělá je i Chilli kuchařka s velmi zajímavým a lákavým výběrem receptů. A Sedm způsobů, jak se radovat z jídla od Huga Hromase je nutnost pro všechny, co rádi objevují nová zákoutí gastronomie, milují vaření na ohni a bezmasé recepty.

Vybírejte z nejhezčích a nejzajímavějších nových kuchařek:

Na celý život

Michaela Luňáčková

Autorka známého blogu Yummy Paleo se věnuje především zdravému životnímu stylu a stravování, ovšem takovému, které bude chutnat všem. Její nová kniha je především srozumitelným návodem pro všechny, kdo se zajímají o zdravotní prevenci, a obsahuje propracovanou informační část, zabývající se posledními poznatky o potravinách, o nichž se dnes tolik diskutuje – obiloviny, mléčné výrobky, cukr. Autorka své poznatky a stovku chutných receptů předává na základě svých osobních příběhů a zkušeností všem, kdo stejně jako ona chtějí mít osud svého zdraví ve vlastních rukou a cíleně jej ovlivňovat prostřednictvím stravy.

Emma a šéfkuchaři

Kateřina Černá

Jak přivést děti zpátky k české kuchyni a pořádnému jídlu? Novinářka Kateřina Černá si kladla stejnou otázku, a tak oslovila známé české šéfkuchaře, aby společně s náctiletou Emmou vymysleli zajímavá jídla, která si dají s chutí děti, teenageři i dospělí. Šéfkuchaři sáhli po svých osvědčených dobrotách a výsledkem je barevná kniha plná receptů a tipů od Jana Punčocháře, Marka Fichtnera, Filipa Sajlera, Hanky Zemanové a dalších. Jednoduchá menu zvládnou i začátečníci, a tak se kniha hodí nejen pro rodiče, ale i pro jejich potomky.

Ze zahrádky až na stůl

Inna Valoušková

Vášnivá zahradnice a autorka blogu Garden & Kitchen opravdu ví, jak zeleninu nejen vypěstovat, ale hlavně zužitkovat. Nespokojuje se zavedenými položkami, každoročně zkouší různé nové druhy zeleniny a hned je také zužitkovává. Kniha (druhý počin autorky) vznikla jako odezva na nadšené přijetí čtenáři blogu a opravdu si zaslouží vaši pozornost. Spontánně vzniklé jednoduché recepty si vás ihned získají i v případě, že jste si až doteď mysleli, že nejste „zeleninoví“. Tahle knížka je opravdu účinný všelék na chorobu zvanou Dušená mrkev ze školní jídelny.

Sedm způsobů, jak se radovat z jídla

Hugo Hromas

Oblíbené recepty kuchaře a publicisty, který zabodoval už svou předchozí publikací Oheň a dým a který se tentokrát vydal dvěma specifickými cestami. Za jídly veganskými a také těmi ze všech koutů světa (ovšem přihodil i něco domácích kousků). Pestrý výběr pokrmů, jaké se vaří třeba na Sahaře, Ukrajině, ve Španělsku ale i v křivoklátském domku, vám ukáže, kolik nádherných (bezmasých) jídel na světě existuje, a Hugo vám zas popíše cestu, která vede k čirým chuťovým radostem. Neobvyklé, inspirativní, předsudky bořící. Ostatně jako sám autor.

Průvodce světem fermentace

Kathryn Lukas, Shane Peterson

Metoda kvašení neboli fermentace se v posledních letech pevně usídlila v hledáčku těch, kdo mají nejen rádi pikantní chuťovky, ale také vědí, jakou službu jejich konzumací svému zdraví prokazují. Kysané zelí či okurky si sice můžeme koupit v každém obchodě a také to děláme, ale škála možností je doslova nepřeberná a domácí fermentování se může stát velkým koníčkem a opravdovou vášní – a to velmi blahodárnou pro trávicí systém a tím pro nepostradatelnou silnou imunitu. Oba na slovo vzatí odborníci podávají poutavým a srozumitelným způsobem pomocnou ruku a předávají stovku receptů prověřených staletími i vlastními zkušenostmi. Začátečníky nadchnou, zkušeným fermentistům, jak zní nový odborný termín, báječně rozšíří repertoár.

Chilli kuchařka

Kateřina Bičíková

Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší gastro knihovně měla mít čestné místo. Chilli kuchařka je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním a hlavně vařením s chilli papričkami, protože to zdaleka není jen o tom do jídla „hodit nějaké čili“ (a pak poslouchat kňourání citlivějších jazýčků, že se to nedá jíst). V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové. Těšit se můžete na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa i české kuchyně, ale myslí se i na vegetariány, alkoholiky i sladkomily.

Naše: kuchařka, která spojuje

Kateřina Kuranova

Nejen výtečné jídlo od předkrmů po moučníky oslavuje tahle kuchařka známé foodblogerky. Jednu z hlavních rolí tady totiž hraje rodinná pospolitost a pohoda, jaké dobré jídlo umí navodit, a jež na oplátku činí domácí pohoštění nezapomenutelnými okamžiky. Postará se o to na devadesát receptů, které s vámi mohou sdílet i ti nejmenší. Žaludek vám zahřejí okamžitě, ve vzpomínkách budou hřát ještě mnoho a mnoho let.

Merendy v zástěře – Úsporná kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová

Jedna z nejvýraznějších, pro věc nejzaujatějších a nejpečlivějších autorek naší nové kulinární literatury se se svými kuchařskými zápisníky pro dceru už dávno umístila na předních příčkách. A famózně boduje i tentokrát, v podobě 230 receptů a pod heslem Jak vařit s rozumem. Například jak využít vše, co je zrovna k mání, spotřebovávat načatá balení, uchránit ovoce a zeleninu před zkázou, nevyhodit, ale skvěle zužitkovat to, co zbylo. Prostě skvělá příručka pro naši i budoucí dobu a pro všechny dobré hospodyně, hospodáře a jejich potomstvo.

Sladce

Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka

Lukáš Hejlík

Další průvodce oblíbeného herce a gastronadšence navazuje na jeho předchozí bestseller, Gastromapu. Čeká na vás rovnou stovka dalších úžasných míst, kde se vaše smysly zasytí měrou vrchovatou. Jak krásou prostředí, tak kulinárními zážitky. Nemusíte nic pracně vyhledávat či zkoušet metodou pokus–omyl. Lukáš tam byl před vámi a na jeho chuťové tipy se můžete opravdu spolehnout. Plus: Každý výlet popsal a doprovodil fotografií od respektovaných českých fotografů a cestovatelů. Partner Kudyznudy.cz také přihodil další možnosti, kam se v dané lokalitě podívat. Pomocí QR kódu Mapy.cz si budete moct stáhnout celý výlet i Lukášovy tipy do navigace. A ještě porce navrch – každý z výletů bude mít v knize napárovanou skladbu, kterou lze načíst v aplikaci Spotify.

Zažít Alpy

Meredith Erickson

Rakušané, Italové, Švýcaři a Francouzi se dělí o majestátní evropské pohoří a každý národ svému kousku Alp vtiskl jedinečný charakter. A alpské prostředí se zase obtisklo do tamní kuchyně. Její rozmanitost ochutnáte díky Kanaďance Meredith Erickson, která šest let cestovala a jedla na alpských stráních, vrcholech a v údolích, aby z toho sepsala nevšední cestopis s množstvím autentických receptů od nejlepších místních šéfkuchařů, farmářů, majitelů chat i horalů. Cestovat, poznávat, jíst zní podtitul této oceňované knihy i motto této úspěšné autorky kuchařek a cestopisů. Po dobrém alpském obědě si můžete číst o historii nebo promýšlet svůj další výlet.

Neplecha na plechu – Kuchařka z cest 2

Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

Spolu sníme

Sandra Mikuličová

Kuchařka Spolu sníme je kniha plná receptů jedné bosé rozlítané a divoké kuchařky, která vás zve nejen ke stolu, ale také do svého života plného dobrodružství. Hlavní hodnotou receptů je láska k základním vstupním surovinám. Z této kuchařky budete chtít opravdu vařit. Je plná jednoduchých a snadných receptů, které ale zároveň vystihují momenty, o kterých všichni sníme. O divoké přírodě, horách, oceánu, společných chvílích s přáteli a rodinou. O radosti z jídla a o návratu zpět k tomu, co je podstatou lidského bytí. A to je sdílení. Jídlo stmeluje a kolem ohně a jídla se lidé scházeli už od pravěku.

Loudavé vaření

Barbora Charvátová

Dáma, která se skrývá za spojením Máma v kuchyni, důkladně prověřila takzvané pomalé hrnce. Úspěšný, čas i námahu šetřící domácí pomocník navíc pracuje s jednoduchými recepty, ve výsledku z něj ovšem budete servírovat opravdové lahůdky – také díky úsilí a zkušenostem populární foodblogerky.

Rytmus roku

Hanka Zemanová

Byla první, kdo do českého vaření už před mnoha lety vnesl závan nejen svěžího, ale i zdravého vzduchu v podobě informací o používání polozapomenutých zdravých surovin, především zrnin a zeleniny, a byla také první, kdo o nich nejen podal zasvěcené informace a skvělé recepty, ale kdo podle nich také žije. Knížky Hanky Zemanové patří ke zlatému fondu nové české gastronomické literatury a nejinak je tomu s jejím nejnovějším počinem, který encyklopedicky zohledňuje poznatky o využití surovin, které máme na dosah (a často vůbec netušíme, jak úžasné vlastnosti a možnosti mají) v souladu s ročními obdobími i tradičními postupy lidového léčitelství z celého světa. Hesla jako lokální zdroje, udržitelnost, mindfulness, kvalita života totiž pro Hanku nejsou jen hesly, ale prostě – způsobem života. Proto také na knize pracovala více jak tři roky a ke spolupráci přizvala i tři lékařky, autority ve svém oboru.

Sexy dorty

Josef Maršálek

Oblíbený supercukrář tentokrát posouvá laťku hodně vysoko, skutečně až na samou špičku cukrářského Olympu. Královskou disciplínu ale představuje čtenářům také s mnoha tipy a vychytávkami tak, aby i domácím pekařům maximálně zpřístupnil jejich přípravu. Ano, upéct krásný dort není žádná rychlovka, ale pocit uspokojení z nádherného výtvoru pro slavnostní příležitosti si díky této knize může dopřát každý. Kdoví, třeba už jsou mezi námi noví supercukráři, kteří jen čekali na podobný podnět…

Chuť

Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage

Třetí kniha izraelského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho vzdává naplno hold zelenině a staví ji do středu zájmu. Se svou kolegyní Ixtou Belfrage vyzkoušel Yotam nejrůznější kombinace surovin a představil zeleninu jako královnu chutí, která okouzlí v jednoduchých večeřích i na slavnostní hostině nejen vegetariány, ale i milovníky masa. Ve svých receptech ukazuje, jak úžasně variabilní zelenina je a jak na pečlivém výběru dalších surovin, koření a postupu záleží.

Na grilu

Zdeněk Pohlreich

Proslulý šéfkuchař tentokrát v uvolněném tempu a jako protagonista jednoho z nejoblíbenějších národních sportů, grilování. „Být venku je prostě fajn,“ říká Zdeněk, který se v této knize zdaleka nevěnuje jen masitým jídlům – ostatně to říká sám: „Já za svůj život snědl masa už dost na to, abych zjistil, že pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě.“ Trend posledních „pohlreichovských“ kuchařek navíc příjemně směřuje k potřebám a možnostem běžných spotřebitelů a cíleně se vyhýbá, opět Zdeňkovými slovy, (šéf)kuchařovu egu. Sympatický a také výsostně praktický vánoční dárek!

Zdroj: redakce Prima FRESH, zdroj foto: se svolením nakladatelství

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty