návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

10 pádných důvodů, proč používat ghí neboli přepuštěné máslo

10 pádných důvodů, proč používat ghí nebo-li přepuštěné máslo
Autor: iStock 10 pádných důvodů, proč používat ghí nebo-li přepuštěné máslo
Voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

„Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, která vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury.

A jak tedy tato superpotravina vzniká? „Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla – pro naše bio ghí ho v sezoně odebíráme z Polabských mlékáren a pochází od krav, které se živí trávou – tzv. grass-fed, takže naše letní bio ghí je plné vitamínů, minerálů a kyseliny CLA. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk,“ upozorňuje Andrea Dostálová.

Čistý máselný tuk zbavený bílkovin
Autor: iStock Čistý máselný tuk zbavený bílkovin

10 důvodů, proč používat ghí:

1. Nahradí všechny tuky

Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.

2. Nepřepaluje se a nezapáchá

„Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků,“ vysvětluje hlavní přednost ghí Andrea Dostálová z Českého ghíčka. Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků nebo vánočního kapra. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si tu jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.

3. Ghí je zásobárnou vitamínů

Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.

České ghíčko koupíte v různých velikostech a příchutích
Autor: archiv České ghíčko České ghíčko koupíte v různých velikostech a příchutích

4. Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit

„Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců,“ upozorňuje Andrea Dostálová.

5. Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu

Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.

6. Ghí zlepšuje trávení 

Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

7. Zázračná kyselina máselná

Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.

Ghí

Podrobný návod, jak si doma připravit ghí – přepuštěné máslo

8. Ghí podporuje hubnutí 

Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.

9. Ghí je dobré na nervy

Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.

10. Ghí usnadňuje hojení

„Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí, a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje,“ přidává vlastní zkušenost Andrea Dostálová.

TZ, (klam)
 

Související témata: ghí , ghíčko , přepuštěné máslo
Reklama