Suroviny
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- pancetta, najemno nakrájená 100 g
- cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- řapíkatý celer, nakrájený na plátky 1 řapík
- Bobkový list 1 ks
- dlouhé červené chilli papričky, zbavené semínek a najemno nakrájené 2 ks
- drobnozrnná čočka Puy nebo drobná zelená čočka 210 g
- zeleninový vývar 750 ml
- hladkolistá petržel, nasekaná 2 hrsti
- čerstvý kozí sýr k servírování (nemusí být)
Každou porci můžete též doplnit o vrchovatou lžičku čerstvého kozího sýra a na závěr hojně pokapat extra panenským olivovým olejem.
Postup přípravy
- Rozehřejte při střední teplotě olivový olej v hrnci se silným dnem. Přidejte pancettu a opékejte 2 minuty, než přidáte cibuli a česnek. Opékejte dalších 5 minut nebo dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Přidejte celer, bobkový list, chilli papričky a čočku a míchejte 1 minutu.
- Poté přilijte vývar. Přiveďte celý obsah k varu, stáhněte teplotu a pozvolna vařte nezakryté 30 minut nebo dokud nebude čočka měkká.
- Do hotové čočky vmíchejte nakrájenou petržel. Pokud máte rádi kozí sýr, dejte malou lžičku navrch každé porce nebo ho po čočce rozdrobte.