Suroviny
- vepřové koleno 1 ks (cca 1 kg)
- sůl
- pepř
- bobkový list 2 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli paprička 1 ks
- pivo 1 lahev
- med 4 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- cibule 2 ks
Postup přípravy
- Koleno vykostěte a uvařte v osolené vodě s kořením do poloměkka. Poté ho vyndejte do pekáče a vývar přeceďte.
- Umíchejte marinádu: česnek a chilli nasekejte najemno, smíchejte s pivem, medem, worcesterem a trochou vývaru.
- Maso osolte, opepřete a potřete marinádou. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a vše vložte do pekáče.
- Pekáč dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte doměkka. Během pečení maso potírejte marinádou a přelévejte výpekem.
- Na závěr zvyšte teplotu, aby se vytvořila zlatavá kůrčička. Podávejte s čerstvým chlebem.
PRIMA TIP: Pokud chcete ještě výraznější chuť, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo dijonské hořčice – koleno tak získá příjemný karamelovo-kořeněný podtón.
Vyzkoušejte také pomalu pečený bůček podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pomalu pečený bůček – šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou bude oslavou každé rodinné sešlosti