Curry pasta
- chilli papričky (7 dlouhých a 2 malé červené chilli papričky) 7 + 2 ks
- šalotka 2 ks
- stroužek česneku 2 ks
- galangal 5 cm
- citronová tráva
- koriandr (koriandrových stonků) 20 g
- kafírová limetka (kůra) 1
- kmín (restovaný) 1 lžička
- koriandrová semena (restovaná) 1 lžička
- bílý pepř 5 kuliček
- sůl 1 lžička
- krevetová pasta 1 lžička
Dále budete potřebovat
- slávky 1,5 kg
- curry pasta 50 g
- kokosové mléko 500 ml
- kokosový cukr 1 lžička
- rybí omáčka 1 a 1/2 lžíce
- kafírové listy 4 listy
- thajská bazalka pár listů
- zelenina (nakrájená na drobno - mrkev, řapíkatý celer, paprika, kukuřice....) dle vašeho uvážení
Postup přípravy:
- Veškeré ingredience na curry pastu utřete v hmoždíři, nebo ve výkonném mixéru. Vzniklou pastu můžete uchovat v lednici, ve skleničce, zakápnutou olejem, dlouhé týdny. Doporučujeme jí připravit rovnou větší množství a pak jen odebírat.
- Mušle očistěte, ponořte je do studené osolené vody, oškrábejte z nich případné chloupky a nečistoty. Vyhoďte mušle rozbité a ty, které se nezavírají ani když do nich klepnete nožíkem.
- Ve wok pánvi rozehřejte lžíci sezamového oleje, přidejte curry pastu a zarestujte pár minut. Přihoďte zeleninu, znovu zarestujte, zalijte kokosovým mlékem a přidejte zbylé ingredience. Nechte dvě minuty povařit, ochutnejte, případně dosolte / doslaďte a přihoďte mušle. Dobře promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit, dokud se mušle zcela neotevřou.
- Můžete servírovat, dozdobte čerstvým koriandrem a polovinou limety.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.