Mořský vlk je výtečná ryba, která si zaslouží jemné zacházení, za které se odmění skvělou chutí. Zkuste tentokrát použít jako přílohu báječně dochucenou drobnozrnnou čočku černé barvy, která získala svůj název podle podoby s kaviárem...
Čočku dejte vařit do studené vody, počítejte tak 25–30 minut. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Jakmile je uvařená, sceďte ji a trošku vody, ve které se vařila, si nechte bokem na pozdější použití.
V rendlíku na troše oleje a másla orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem. Přidejte vařenou čočku a dochuťte solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokud je třeba, můžete směs podlít trochou vody, ve které se čočka vařila, aby směs zůstala vláčná.
Na pánvi opečte porce ryby, nejprve kůží dolů. Když je kůže dobře opečená, rybu obraťte. Odstavte a nechte dojít. Než budete porce ryby servírovat vyndejte je z pánve a uložte na teplé místo.
Do pánve, kde se restovala ryba dejte čočku, přidejte rajčata a dochuťte balzamikovým octem. Krátce prohřejte. Čočku rozdělte na talíře, navrch dejte porci ryby a dle chuti můžete zakapat troškou prvotřídního olivového oleje.
Zdroj receptu
Zdeněk Pohlreich
Taková normální kuchařka
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.