Mladá kuchařka Eva Che vnáší na českou gastro scénu osobitý styl, extravaganci a zážitkové kulinářství

Na nadcházejícím Makro Czech Gastro Festu se představí i některé tváře projektu 25 Nadějí české gastro scény. Mezi nimi v mnoha ohledech vyčnívá Eva Che, která své umění představuje na pop up eventech, ale i jako soukromá kuchařka, kterou si můžete najmout pro zvláštní příležitost. Připravuje také cateringové služby pro význačné značky.

Eva založila vlastní kulinární koncept CheHub. Okouzlí vás čínským street foodem ve fine diningové kvalitě. Ale nabízí i stejnojmenné designové doplňky do kuchyně. Pro přípravu jídel si Eva sama mixuje koření, připravuje vlastní ochucené oleje a omáčky. Tak aby mohla své představy převést do reality opravdu dokonale.

Můžete se v pár větách obecně našim čtenářům představit?

Jmenuji se Eva Che. Je mi 26 let a narodila jsem se v Praze, vyrůstala v Kutné Hoře a oba moji rodiče pocházejí z Číny.

Jak jste se dostala k vaší kariéře v gastronomii?

Náhodou. Vyrostla jsem v rodině, kde jsou oba moji rodiče výborní kuchaři, každý zvládá lépe něco jiného, a díky celoživotnímu pozorování jich obou u plotny, jsem ty nejdůležitější „finty” odpozorovala. Zhruba před 3 lety jsem se gastronomii začala plně věnovat po pracovní stránce, do té doby jsem vařila jen pro sebe a přátele.

Co je pro vás největší inspirací při tvorbě nových receptů?

Nové recepty tvořím, ale ne až tak často, dobře promyslet recept chvíli trvá. Nové jídlo dám nejdříve co nejvíce lidem vyzkoušet a pak ho často ještě několikrát doupravím. Mám pár svých oblíbených surovin, u kterých už spolehlivě vím, jak je upravovat a s čím je kombinovat, aby na talíři vyzněly co nejlépe.

Jaká je vaše oblíbená kuchyň a proč?

Věnuji se především moderní čínské kuchyni, základ musí pocházet z Číny a ten pak doladím v mém stylu. A moje kuchyně? Je sice hodně maličká, ale mám ji ráda a ráda v ní experimentuji kdykoli se mi zachce.

Jaké jsou největší výzvy při vaší práci a jak se s nimi vypořádáváte?

Rozhodně transport na lokaci s předpřipraveným a nedokončeným jídlem. Moji blízcí vědí, že řidičský průkaz si chystám udělat asi od doby, co jsem dojela poprvé do cizí kuchyně připravit večeři, ale stále to odkládám jako domácí úkoly na střední, a pokaždé když mám nějakou akci, tak si to musím nějak zařídit. Po Praze to není až taková překážka, ale na akce mimo Prahu vždy potřebuji mít řidiče s autem.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny a jak je používáte ve svých receptech?

Je jich hodně, ale bez česneku nevařím!

Jaký je váš největší kulinářský úspěch?

Já považuji za největší úspěch, když naplním očekávání hostů, vždy když se například po dezertu najednou někdo ozve nahlas, že mu chutnalo a přede všemi mi poděkuje. To je okamžik, kdy si řeknu, že je mise splněna. A ještě větší radost mi udělá, když je zákazník natolik spokojený, že si mé služby objedná opakovaně.

Co byste doporučila amatérským kuchařům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti v kuchyni?

Já myslím, že každý amatér by si měl uvědomit, že i každý profík byl jednou amatérem. Zlepšit se v kuchyni jde vlastně jednoduše – je třeba často prostě zkoušet a trénovat, nejenom experimentovat u plotny, ale také si dopřát dobré jídlo od ostatních. Být trpělivý, zajímat se, hodně se učit a inspirovat se a posun se rychle dostaví.

Co chystáte na Makro Czech Gastro Fest?

Dva druhy řemeslných knedlíčků, které často dělám na svých pop up eventech, nejoblíbenější doposud byly jiaozi z vepřového masa, kořenové zeleniny, zelí a hub, variantou pro vegetariány budou wontony z podobné směsi bez masa, místo něj přidáme fazole, skleněné nudle a bambus. Obě varianty dochutíme vlastnoručně vyráběným domácím pepřovým olejem ze sečuánského pepře, který není až tak ostrý, spíše v něm vyniká specifická chuť pepře.

Kde vás naši čtenáři v rámci Festu mohou najít?

Budu se na vás těšit v prvním patře arény mezi ostatními foodboxy, úplně v poslední kóji :-).

Tenhle Gastro Fest si nenechte ujít

MAKRO CZECH GASTRO FEST se koná již 4.–6. května v pražském O2 universum. Během třídenního svátku gastronomie proběhne i národní finále světové soutěže Bocus d´Or, která je v kulinárním světě považovaná za obdobu filmových Oscarů.

Kompletní program festivalu, bonusové informace a prodej vstupenek na akci najdete na www.makroczechgastrofest.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty