Na kysané zelí
- bílé kysané zelí 500 g
- vývar 1 dl
- voda 1 dl
- cibule 1 ks
- sádlo
- cukr
- kmín
- bobkový list
- sůl
Na knedlíky
- vařené brambory
- brambory (syrové )
- vejce 2 ks
- mouka
- sůl
Postup přípravy
- Odřízněte křídla, husu osolte zevnitř i zvenku a okmínujte. Pak připravte náplň: nakrájená jablka smíchejte s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijte jako náplň do husy a část dejte na dno pekáče. Husu položte prsama dolů, přiklopte a pečte zvolna zhruba hodinu na 140–150 stupňů. V polovině pečení husu otočte.
- Mezitím připravte kysané zelí: do kastrůlku dejte rozehřát sádlo, orestujte nakrájenou cibulku a přidejte zelí. Ochuťte cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijte vodou a nechte asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně míchejte, a pokud se voda odpaří, podlijte zelí vývarem. Nakonec zahustěte jíškou.
- Jako přílohu podávejte domácí knedlíky: nastrouhejte uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidejte vejce, zasypte moukou a posolte. Potom dostrouhejte zbytek syrových brambor, vypracujte těsto, pomocí dvou lžic vytvarujte noky a dejte vařit do vroucí vody.
- Husu vyndejte stranou a výpek nechte ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidejte jíšku, zalijte cca 1 dcl studené vody, nechte zahřát a přeceďte.
- Upečená jablka položte na talíř a přidejte naporcovanou husu. Na další talíře nandejte zelí a knedlíky, šťávu nalijte do omáčkovníku a podávejte.