Suroviny
- sušené meruňky (jemně posekané) 250 g
- pomerančová šťáva 100 ml
- mouka (bohatá na lepek) 375 g
- máslo (změklé) 125 g
- moučkový cukr 125 g
- vejce 2 kusy
- bílý jogurt 250 g
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče) 1 dávka
Postup přípravy
Meruňky namočte alespoň na tři hodiny do pomerančové šťávy. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na mufiny vymažte máslem a poté vložte do mrazáku. Mufiny mnohem snáze vyběhnou.
Dvakrát prosijte mouku s práškem do pečiva a poté směs prosijte na arch pergamenového papíru. Dejte stranou.
Ve velké míse utřete máslo, cukr a špetku soli do pěny. Postupně ve třech fázích přidejte vejce, vždy až poté, co předchozí vejce dobře zašleháte do směsi. Pokud by se směs začala srážet, přidejte trochu mouky, aby se opět spojila. Přidejte jogurt, pomerančovou kůru a okapané meruňky. Lehce promíchejte.
Do směsi opatrně vmíchejte mouku. Nesmíte ale míchat příliš, jinak bude těsto těžké. Lžící těsto rozdělte do 10 otvorů ve formě a do zbývajících dvou nalijte trochu vody. (Díky vodě v prázdných otvorech formy vznikne pára a způsobí, že upečené mufiny budou jemné a lehké).
Teplotu snižte na 180 °C a mufiny pečte 25 minut, až pěkně nabobtnají a zezlátnou. Do mufinu pro kontrolu zapíchněte párátko, a pokud na něm po vytažení nebudou zbytky těsta, jsou upečené.
Formu s mufiny vyndejte z trouby a na 5 minut ji položte na vlhkou utěrku. Mufiny se tak snáze odlepí od formy. Nejlepší jsou tentýž den.
Můžete dozdobit jednoduchou růžičkou. Tu si vyrobíte tak, že si vyválíte tenký pruh marcipánu, který v půlce podélně přehnete a zatočíte do sebe (prostě srolujete). Navrch muffinu dáte trošičku husté čokolády a do ní posadíte růžičku.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.