Máslové prkénko je nový trend, který oživí každý večírek i rande ve dvou

Studené pohoštění mívá různé podoby. Od jednohubek, chlebíčků až po sýrové a salámové mísy… Před pár lety se ujala prkénka s nádherně naaranžovanými sýry, ovocem a ořechy, která vypadala jako malá umělecká dílka. Teď přišla na řadu neméně půvabná prkénka s ozdobeným máslem.

Princip je jednoduchý, na prkénko rozetřete ve vyšší vrstvě povolené máslo (může být i solené) a navrch naaranžujete další ingredience, které spolu chuťově ladí a navíc dobře vypadají. Ozdobené prkénko poté servírujete s pečivem, kterým si každý nabírá máslo. Hodí se pečivo s pevnější kůrkou, které bude dobře držet tvar a nerozdrobí se, ideální je artisan kváskový chléb s křupavou kůrkou, italské chleby typu ciabatta nebo focaccia, francouzská křupavá bageta, ale i žitné či semínkové krekry nebo silnější tyčinky typu grissini.

K servírování na máslovému prkénku se skvěle hodí třeba italská focaccia. Připravte ji podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Vymyslet kombinaci na ozdobení másla není tak těžké, zkuste se inspirovat oblíbenou pomazánkou. Třeba budapešťská pomazánka může být výchozí myšlenkou – máslo posypte nakrájenou grilovanou kapií, marinovanou červenou cibulí a posypte trochou mleté uzené papriky.

Skvělé jsou také italské antipasti – na máslo rozprostřete nakrájená sušená rajčata, olivy, kapary nebo nakládané artyčoky. Přidejte opražená piniová semínka nebo mandlové hranolky a dozdobte lístky hladkolisté petržele nebo jedlými kvítky, krásné vypadají třeba fialky nebo sedmikrásky.

Máslové prkénko můžete třeba k snídani servírovat i ve sladké podobě. Na máslo nakapejte tekutý med nebo omáčku z rozvařených malin či jahod, dozdobte čerstvým ovocem a mandlovými plátky.

Kromě másla lze připravit prkénko i z čerstvého smetanového sýra, například z Lučiny, žervé nebo pomazánkového másla. K tomuto základu například skvěle pasuje uzený losos, tenké plátky červené cibule, kapary a kopr ve skandinávském stylu.

Zdroj: www.beyondthenoms.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty