Krokety
- brambory 1 kg
- vejce 2 ks
- hrubá mouka
Višňová omáčka
Krokety
- špetka
- olej
Head
- hrubá mouka 100 g
- vejce 2 ks
- olej
Postup přípravy
Kachní prsa si nejprve opláchneme a osušíme. Kůži nakrojíme ostrým nožem tak, abychom si vytvořili mřížku, pokapeme červeným vínem a následně víno vetřeme do prsou. Zvlášť do nádoby si připravíme třtinový cukr se solí a nasekanými čerstvými bylinkami. Připravená a naříznutá prsa vložíme do nádoby se směsí cukru, bylinek a soli, překryjeme alobalem a dáme do lednice marinovat.
Vezmeme si pánev a na ni nalijeme tolik oleje, aby byla prsa do poloviny ponořená, a necháme dostatečně rozpálit olej. Prsa zprudka opékáme, aby měla krásnou zlatavou barvu. Maso vyjmeme a odložíme je stranou, přikryjeme alobalem, aby zůstala prsa teplá.
Před podáváním prsa dáme na chvilku přihřát do trouby. Při podávání nakrájíme na plátky a lehce rozložíme prsa na talíř tak, aby byl vidět růžový střed.
Višňová omáčka: Z uvedených surovin a 50 ml si na menším plamení a za stálého míchání metličkou povaříme omáčku, až se nám zredukuje na přijatelnou konzistenci, jakou potřebujeme. Při podávání nepřeléváme přes prso, ale těsně kolem něho.
Domácí krokety: Vystydlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do připravené nádoby, přidáme 2 vejce, hrubou mouku, směs čerstvých bylinek a trochu soli. Všechny suroviny uhněteme dohromady a uděláme z nich těsto, ze kterého si připravíme válečky, velké asi 10 cm a široké asi 2 cm. Na plech si připravíme pečicí papír, na který domácí krokety přendáme a lehce potřeme olejem. Vkládáme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme asi 12-17 minut.