Gastroakce se hezky rozjíždějí, co říkáte? Kalendář se začíná plnit, takže jsme pro vás vybrali hned několik akcí pro nejbližší dny, které stojí za návštěvu. Který festival to bude? :)
Tipy na gastroakce: mexické speciality, pivo nebo street food
Veggie Parade
Tento víkend, v sobotu 9. června, proběhne jubilejní desátý a zároveň poslední ročník Veggie Parade. Kromě bohatého programu samozřejmě nesmí chybět několik zástupců z oblasti gastronomie, které můžete navštívit v konečné stanici pochodu, ve smíchovském klubu Eternia – tentokrát to budou jídelní stánky FNB, Zelí belí, Alexýr, Waipawa, FruTeAma, Blue vegan pig, Kytky k sežrání, Vegetka a několik dalších. Tak doražte!
Eternia Smíchov; Nádražní 3, Praha
Milujeme Prosecco
Máte rádi Prosecco? Tak navštivte festival Milujeme Prosecco, který proběhne 9. června v sadech Svatopluka Čecha. Pohodový den, kde nejen ochutnáte okolo 100 druhů Prosecca, ale budete mít možnost seznámit se přímo s vinaři z Itálie, kteří svá vína osobně přijedou prezentovat. Mimo bublinek hosté ochutnají i různé delikatesy, které připraví renomované italské a jiné restaurace nejen z okolí Vinohrad.
sady Svatopluka Čecha, Praha
BEKO FRESH festival v Českých Budějovicích
Největší český gurmánský festival dobrého jídla a pití Beko Fresh festival, který má již osmiletou tradici, zavítá druhý červnový víkend do jižních Čech a představí to nejlepší ze současné gastronomie. České Budějovice se opět stanou hostiteli Beko Fresh festivalu. Tradiční místo konání, areál Výstaviště České Budějovice, se o víkendu 9. a 10. června stane centrem všech gurmánů a gurmetů. Zaplní ho stánky s českými i zahraničními delikatesami z různých koutů světa. Z občerstvení nebude chybět rozmanitá nabídka produkce rodinných minipivovarů, koktejlových a fresh barů. Milovníci piva Pilsner Urquell se mohou těšit na vynikající plzeňský ležák, který si v rámci „školy čepování piva“ mohou pod profesionálním dohledem sami načepovat. O chuťové pohárky návštěvníků se v kategorii „Vinařství“ postará několik zástupců rozličných vinařství, která k degustaci nabídnou nepřeberné množství špičkových vín. Hlavním vinařstvím je i pro tento ročník Vinařství Piálek & Jäger z jižní Moravy. Tradičně se v Českých Budějovicích představí a slavnostně vyhlásí výsledky 12. ročníku soutěže regionální potraviny Jihočeského kraje Chutná hezky. Jihočesky.
Husova třída 523, České Budějovice
Zažij Mexiko
Ve středu 13. června se promění pěší zóna Anděl na malé mexické zocalo (náměstí). Vzduch provoní teplé kukuřičné placky, pečené vepřové, tacos, burritos, ochutnáte grilovanou kukučici elotes nebo pikantí salsa omáčky. O hudební doprovod se postarají temperamentní mariachi společně s tanečníky a tanečnicemi. Šefkuchař Martin Polačko vám prozradí několik tradičních mexických receptů a zkušení barmani umíchají tu pravou margaritu. Ukážeme vám, jak se slaví Den mrtvých a společně s dětmi si vyrobíme narozeninovou pinatu. Neváhejte a přijďte prožít pestrobarevný den plný exotických chutí, hudby a vůní.
pěší zóna Anděl, Praha
Pivo na Náplavce
Přes 70 stánků bude na Rašínově nábřeží během šestého ročníku dvoudenního degustačního festivalu Pivo na Náplavce. Ten proběhne 15. a 16. června mezi Palackého a železničním mostem na Výtoni. Boom minipivovarů stále pokračuje, jen v Česku jich funguje přes 400. Letošního šestého ročníku se zúčastní 50 minipivovarů, některé úplně poprvé. Kromě toho bude pro návštěvníky jako každý rok připraveno i festivalové pivo, letos ponese název ,Vltavská čubička‘ a vyrobí ho kraslický pivovar Krušnohor – nejoblíbenější pivovar návštěvníků loňského ročníku festivalu. Pamatováno je i na dámy, pro které je připraveno pivo Aurosa.
náplavka Rašínovo nábřeží, Praha
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima