Tipy na gastroakce: food festival v Jičíně, akce pro milovníky guláše nebo večeře v oblacích

Dlouho jste nebyli na food festivalu a rádi byste to změnili? V dnešním článku pro vás máme tři tipy na zajímavé akce – dvě stihnete ještě během srpna, na třetí se můžete těšit v září. Tak čtěte dál!

Jičínský Food Festival

V sobotu 12. srpna 2023 se v prostorech Zámeckého parku v Jičíně uskuteční již 8. ročník Jičínského Food Festivalu. Po úspěšném absolvování předchozích ročníků se všichni milovníci dobrého jídla i lahodných nápojů mohou opět těšit na nevšední gastronomické zážitky, o které se postarají šéfkuchaři vybraných restaurací z regionu Český ráj a nejen jeho okolí.

V zámeckém parku se budou podávat výtečné delikatesy přímo z rukou mistrů svého oboru, a to vše pod širým nebem. Při této příležitosti připraví jednotlivé restaurace za použití prvotřídních surovin vybrané speciality zdůrazňující filozofii svého podniku. V rámci 8. ročníku se návštěvníci mohou opět těšit na sekci „Street Food“, dále na pivní slavnosti a regionální výrobce.

GulášFest Staré Těchanovice

V sobotu 12. srpna se také koná GulášFest, soutěž o nejlepší guláš ve Starých Těchanovicích nedaleko severomoravského Vítkova. Tato akce má již pevně zakotvené místo a proběhne tedy i letos ve svém dalším ročníku. Celým dnem bude všechny návštěvníky doprovázet různorodá hudba od živé až po závěrečnou diskotéku.

V průběhu dne pak přijde to nejdůležitější, návštěvníkům bude k dispozici ochutnávání gulášů různých chutí a vůní. Následně bude přistoupeno k hlasování a určení vítěze ročníku 2023. Program i nabídka gulášů bude pestrá, na své si však přijdou i ti nejmenší, pro které je připraveno několik atrakcí a zábav.

Večeře v oblacích s Ondřejem Korábem

Až se letos v září vrátí do Prahy ceněná zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích, dozná jediné změny. Parádní lokace na pražské náplavce, konkrétně na Dvořákově nábřeží s úžasným výhledem na pražské centrum, zůstane stejná, co se ale změní, bude osoba šéfkuchaře. O kulinární náplň ročníku 2023 se postará šéfkuchař Ondřej Koráb.

Ondřej Koráb patří k nejzkušenějším šéfkuchařům mladé generace, čtyři roky měl na starosti kuchyni hotelu The Grand Mark, poté pracoval rok v michelinské restauraci v Londýně a nyní již tři roky vede kuchyni Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.

A co bude v oblacích vařit? Jako předkrm připraví uzeného lososa s podmáslím a okurkou, poté bude následovat teplý předkrm v podobě lanýžové sedliny s Mattoni a s koprovým krémem a jako hlavní chod bude šéfkuchař servírovat pečené hovězí s konfitovanou bramborou, pyré z černého kořene a s hovězí omáčkou. Na talíři pro vegetariány nahradí lososa uzené tofu, zatímco v hlavním chodu se místo hovězího bude podávat pečený tempeh. Dezert už bude pro všechny stejný, je inspirovaný dortem Pupp a je to čokoládový dort s meruňkovým kaviárem a kokosem.

Jak vlastně večeře či oběd v oblacích probíhá? Dvaadvacet hostů usedne kolem prostorného stolu na speciální pohodlná křesla, ke kterým je každý připásán bezpečnostními pásy. Poté je plošina vyzdvižena do vzduchu, kde šéfkuchař servíruje buď tříchodový oběd nebo o jeden chod bohatší večeři. Největším zážitkem je již tradičně večeře při západu slunce, která je také nejdražší – hosté za ni zaplatí 5 850 korun. Naopak oběd v oblacích vychází na 2 690 korun. Začíná se jako vždy na začátku září, první prodloužený víkend v oblacích proběhne od 7. do 10. září, druhý termín je 14. až 17. září. Vyzkoušejte Dinner in the sky!

Zdroj TZ; zdroj foto: TZ + iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty