Mixér: španělské tapas, šumivé víno nebo italské bistro

Chcete si během léta opravdu dopřávat? Pak byste určitě měli vyzkoušet některý z našich dnešních tipů – zavítat můžete do tří restaurací, kde se podává tapas. Nebo zkusit italské chutě v nově otevřeném bistru. A na závěr si nalít sklenku šumivého vína cava. To by šlo, že?

Tapas šlape na paty sushi

Trendem gastronomického pražského světa je aktuálně tapas. Pomalu a jistě šlape na paty oblíbenému sushi. Tento úkaz je zřejmý, stačí se podívat do jiných evropských velkoměst jako Paříž, Barcelona nebo Řím. Tapasové tornádo začíná i u nás. Malé pokrmy na vidličku, které lze pojmout jako příjemné zpestření při popíjení drinků, lehký oběd či večeři. Nemluvě o vydatné večeři, kdy se na stole sejde hned několik báječných chutí a provedení. Tapas je o variacích a volbě množství. Právě proto neustále oslovuje všechny po celém světě.

Nemusí jít pouze o španělské pochutiny a nakrájené uzeniny a sýry. Naopak zkuste provedení italské, japonské nebo i české. Meze se kreativitě u tapas nekladou. Jedno je dané, jelikož jde o mini porce, klade se velký důraz na prvotřídní kvalitu surovin. Vše je na talířku, prkýnku či misce na první pohled i chuť čitelné.

Tipů na pražské podniky, které nabízí tapas je bezpočet, ale za zmínku stojí například tyto. La Bodeguita Del Medio je originální kubánský podnik v centru Prahy. Host sem může zavítat na oběd, odpolední kávu, doutník, večeři s drinkem a každodenně živou hudbu, vyhlášené mojito nebo na tanec do klubu.

Zde prošlo po letech menu velkou změnou a novinkou je právě tapas. Nabídka od krájených španělských salámů a kvalitních sýrů to je jen začátek. Následuje studené a teplé tapas inspirované Španělskem a Kubou. Za zmínku stojí chobotnicové carpaccio či marinovaná vepřová žebra s bbq omáčkou.

Dalším podnikem na samotném Staroměstském náměstí je vyhlášená Terasa U Prince. I zde se podávají tapas ve formě parmské šunky s parmazánem, grissini a olivami. Lze zvolit i oblíbený tartar z tuňáka nebo z hovězí svíčkové. Ve spojení s opojným výhledem a sklenkou vína ideální část dne.

Když se posuneme dále od centra, a to rovnou na pražskou dopravní křižovatku I.P. Pavlova, právě zde se ukrývá The Bistro v Londýnské ulici. Podnik, který se specializuje na vytříbené tapas. Samozřejmě nechybí velká nabídka celosvětových vín v široké cenové relaci. I zde jsou tapas rozdělené na studené a teplé. Z prvních jmenovaných určitě stojí za zmínku losos z domácí udírny s jablečno-zázvorovou velouté omáčkou. Druhou skupinu tvoří 6 teplých tapas, kde nutno vypíchnout krevety v tempuře s japonskou majonézou a marinovanými okurkami.

Ať už vaše kroky zavítají do jednoho z těchto či jiných podniků, kde podávají tapas, zkuste to. Tento gastronomický směr je opravdu chuťově povznášející a nikdy nikoho nezklame.

Nejsou bublinky jako bublinky… Dejte si v létě cavu

Když se řekne šumivé víno, většina z nás si vybaví sekt, prosecco nebo šampaňské. Kromě nich však existuje celá řada dalších „bublinek“. Slyšeli jste o španělském šumivém vínu cava? V chuti vyniká svěžími ovocnými tóny, takže představuje ideální letní pití. V České republice jeho popularita výrazně stoupá, stále se k němu však váže řada mýtů. Pojďte s námi cavu poznat.

Léto je tou pravou sezónou pro oblíbená šumivá vína. Vychlazená sklenka kvalitních „bublinek“ na ledu, kterou si vychutnáte pod letním sluncem, je tím pravým zážitkem pro každého milovníka vína. A luxusní chuť pravého šampaňského si rozhodně nemusejí dopřávat jen ti majetnější. Stačí místo po champagne sáhnout po cavě. Pravému šampaňskému se toto tradiční španělské víno v chuti velmi podobá, má ale oproti němu jednu velkou výhodu: stojí výrazně méně.

„Cava je kvalitní a chutné víno a v České republice jeho popularita rychle narůstá. Jeho příznivou cenu mají „na svědomí“ různé faktory, například to, že mnoho španělských vinařství umí při produkci cavy chytře využívat moderní technologie, což snižuje výrobní náklady. V neposlední řadě se u cavy takříkajíc neplatí za značku, na rozdíl od pravého Champagne,“ uvádí Lenka Dulíková ze společnosti Mont Marcal Distributions, která je výhradním distributorem španělských šumivých vín z vinařství Mont Marçal pro ČR.

Okénko do historie

Španělé začali s produkcí cavy ze stejného druhu hroznů, z jakého se vyrábí francouzské champagne. „Katalánské šumivé víno bylo poprvé vyrobeno již v roce 1851. Kořeny odvětví výroby cavy lze vysledovat zpět k cestám Josepa Raventóse přes Evropu v šedesátých letech devatenáctého století, kdy propagoval tichá vína z vinařství Codorníu v oblasti Penedés v Katalánsku. Při návštěvě v Champagne pojal myšlenku výroby španělského šumivého vína stejnou tradiční metodou jako šampaňské,“ popisuje Lenka Dulíková. V roce 1887 však byly penedèské vinice napadeny mšičkou a bylo zapotřebí odrůdy pro výrobu cavy pozměnit. Zavedla se původní domácí réva plodící bílé hrozny namísto hroznů tmavých, čímž nápoj získal originální vlastnosti, jež umožnily další vývoj cavy.

Mýtus: Stříbrná lžička v hrdle láhve udrží bublinky déle

Traduje se, že když do hrdla láhve cavy zavěsíte stříbrnou lžíci, udrží perlivost vína mnohem déle. Bohužel to tak není. Pokud si chcete osvěžující bublinky užít co nejlépe, spotřebujte otevřenou láhev cavy co nejrychleji. A na „rozpitou“ lahvinku ideálně používejte speciální tlakový uzávěr – takzvaný stopper.

Mýtus: Čím vychlazenější, tím lepší

Cava by se měla podávat nejlépe při teplotě 5 až 8 °C. Pokud cavu přechladíte, riskujete, že ztratí jemné nuance chutí a vůní, které ji činí tak lahodnou.

Mýtus: Cava je víno k dezertům

„K dezertům je cava výborná, to je pravda, různé druhy navíc díky specifickým chutím a vůním při spojení s vhodným dezertem gurmánský požitek ještě znásobí. Třeba cava Mont Marçal Reserva Brut je lahodná obzvláště k cheesecakům nebo dezertům s vanilkou, růžová cava Mont Marçal Extremarium Brut Rosé Reserva Organic zase fantasticky doplní dezerty s divokým bobulovitým ovocem,“ popisuje Lenka Dulíková, ale dodává, že stejně tak lze s cavou kombinovat téměř jakýkoliv druh jídla. Toto víno totiž úžasně vede chutě a skvěle čistí chuťové pohárky. Maso, ryby, mořské plody, sýry, uzeniny – i u nich spárováním s cavou nic nepokazíte.

Cava Mont Marçal: Španělské slunce na jazyku

Až tedy příště dostanete chuť na „bublinky“, dejte cavě šanci vás ohromit. Vybrat si můžete v e-shopu Kulinaria, případně si dopřát degustační zážitek – ochutnávku z více druhů cavy z produkce vinařství Mont Marçal nabízí třeba nedávno otevřená restaurace POT&TO Garden v Praze na Malé straně.

Bistrot Puglia: Autentická italská kuchyně

Útulná menší restaurace v klidné části Holešovic je ideálním místem pro všechny milovníky italské kuchyně. Tým kuchařů pečlivě vybírá nejkvalitnější suroviny a klade důraz na sezónnost a lokální produkty. Zaměření kuchyně je zejména na čerstvou pastu a ostatní tradiční italské postupy. Základem je maximální šetrnost k surovině a kombinace jen několika základních ingrediencí.

Bistrot Puglia se můžete těšit na jedinečné gastronomické zážitky, které spojují tradiční italské chutě s moderním přístupem. Šéfkuchař Jiří Vašek a jeho tým se s vášní a zručností starají o to, aby každý zákazník odcházel spokojený a s chutí se vracel. Jiří Vašek má bohaté zkušenosti z hotelů Reneissance, Mövenpick, restaurací Monarch, Obecní dům a měl štěstí na skvělé šéfy jako Zdeněk Pohlreich nebo Honza Punčochář. Nejvíce ho v poslední době se svou jednoduchostí "Simplicity is not simple" ovlivnil Michelinský šéfkuchař Angello Sabatelli, se kterým připravoval šestichodové menu pro hotel Don Giovanni a Cosmopolitan Bobycentrum Brno. „Byl to pro mě zatím vrchol profesionálního přístupu ke gastronomii,“ uvádí Jiří Vašek.

Atmosféra v restauraci je přátelská a uvolněná, což ji činí ideálním místem pro rodinné oslavy, firemní večeře nebo romantické rande. Kromě vynikajícího jídla se zde také můžete těšit na širokou nabídku vín, která perfektně doplňuje chutě jednotlivých pokrmů. Profesionální obsluha vám ráda poradí s výběrem jídla i nápojů, aby váš zážitek z návštěvy byl co nejlepší.

V letních měsících si můžete vychutnat svůj oběd či večeři na příjemné venkovní terase, kde si můžete vychutnat klid a zeleně okolního prostředí. Díky své poloze v klidné části Holešovic je restaurace snadno dostupná jak autem, tak veřejnou dopravou, což ji činí ideálním místem pro setkání s přáteli, kolegy nebo rodinou.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty