Mixér: korejská pekárna, zmrzlinový showroom s muzeem, limone menu nebo kulatiny známé restaurace

Dlouho jsme pro vás nepřipravili Mixér s novinkami z českých podniků. Tuzemská gastronomie se neustále vyvíjí a stále nás mile překvapuje. Dnes se dozvíte něco víc o korejské pekárně nebo novém showroomu zasvěceném zmrzlině. Čtěte dál, možná vám dáme tip na víkend nebo originální oslavu za vysvědčení.

Manifesto Market a pekařství Bakery60

Mari a Loki (Lokwan) je korejsko-nepálský pár, který se do sebe zamiloval v kuchyni a do Prahy přivezli první pravou korejskou pekárnu s názvem Bakery60. Po úspěchu v Dejvicích otevřeli novou pobočku v Manifestu na Andělu. V nabídce zákazníci objeví vše od nečekaných dortů, koblih plněných pastou z červených fazolí až po typické sýrové corndogy, nadýchaný mléčný chléb (milk bread) a mnoho dalšího a dosud v našich končinách neobjeveného. V kombinaci s jejich výjimečnými kávovými specialitami, jako jsou mátové a matcha latté, jsou perfektním energetickým povzbuzením kdykoli během dne.

Ikonické korejské pochoutky podle Mari

Bakery60 doplní a oživí nabídku korejských jídel, které od samotného otevření Manifesta nabízí i oblíbená restaurace Bab;rýže. Zákazníci si mohou rozšířit chuťovou paletu o Mariin oblíbený a podle ní také nejprodávanější sýrový corndog plněný mixem dvou teplých sametových sýrů, což z něj dělá lahodnou, a přitom křupavou svačinku. Ti odvážnější si ho nechávají obalit cukrem a kečupem, jak je běžné v Koreji. Korejský red bean donut je atypickou koblihou s náplní z červených fazolí, která v sobě ukrývá dlouze připravovanou fazolovou pastu i přiznané kousky fazolí. Na povrchu sladká, uvnitř nevšední umami chuť.

Pro osvěžující nápoj, který můžete popíjet u bazénku Manifesta za hezkého počasí, se zákazníci kromě SOOT baru mohou také zastavit přímo v Bakery60 a vyzkoušet například yuzu ade, jinak také známý jako yuja tee. Citron yuzu se pěstuje pouze v Koreji nebo Japonsku, odkud ho Bakery60 dováží do Česka. V nabídce jsou i další chuťově výrazné latté, čaje, sezonní speciality a další nápoje, které uchvátí tradiční a zapamatovatelnou korejskou chutí.

Crème de la Crème zmrzlinový showroom a muzeum

Kdo jiný by si v Praze mohl otevřít jedinečný zmrzlinový showroom a muzeum než nadšený znalec celé historie výroby zmrzliny Honza Hochsteiger? Majitel zmrzlinárny Crème de la Crème otevírá po dlouhých čtyřech letech tvrdé práce jako první v Praze výjimečné místo, kde uvidíte desítky krásných předmětů z historie zmrzliny, funkční repliku původního zmrzlinového baru i dvě historické zmrzlinové laboratoře.

Prostor nabízí více než 200 historických exponátů, dvě výrobny zmrzliny – historickou, zasazenou kolem roku 1910, a moderní řemeslnou, kde vedle klasických vertikálních výrobníků Carpigiani bude i nejnovější kombinovaný multifunkční stroj Compacta VariO italského konsorcia ICEATEAM.

Nejcennější, nejstarší a nejunikátnější

Nejcennější poklady muzea jsou české výrobníky zmrzliny Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě. Naopak nejstarší jsou barokní knihy s recepty na zmrzlinu – kniha Francoise Massialotta je z roku 1693 a je v originálním a původním stavu. Unikátními exponáty jsou nejstarší výrobníky Cattabriga, které jsou více jak 70 let staré a stále fungují. V Itálii se na ně můžete ve dvou muzeích podívat, ale nehýbou se, zmrzlinu tedy nevyrobí. „Mám garáž, ale auto se tam kvůli zmrzlinovým strojům nevešlo, tak jsem parkoval na ulici. Když jsme dva staré zmrzlinové stroje měli doma už i v ložnici, manželka mě donutila, abych začal pracovat na otevření muzea,“ říká Honza Hochsteiger.

Na své si přijdou i milovníci filmu, na plátně se bude stále promítat několik dokumentů o zmrzlině, a dokonce i dokument z dílny Crème de la Crème. „Jsem sběratel a muzejník tělem i duší. Narodil jsem se tak. Několik let jsem i pracoval v Národním technickém muzeu, a kdyby nám tam tehdy platili mzdu místo kapesného, které nestačilo ani ku přežití, asi bych tam působil spokojeně dodnes. Když jsem se pak začal věnovat zmrzlině, automaticky jsem šel po její historii. Postupně jsem objevoval nádherné staré zmrzlinové stroje, úžasné příběhy a začal zkoušet historické recepty na její přípravu,“ dodává.

Využití prostoru do každého centimetru

Co se týká programu, muzeum je koncipované jako showroom – historický bar inspirovaný 70. lety i výrobna zmrzliny jsou plně funkční. Od podzimu bude v sále i nová funkční pianola, na které se budou pořádat pravidelné koncerty pro veřejnost. Jedná se tedy o maximálně adaptabilní prostor, jehož využití bude opravdu maximální.

Vapiano a jejich letní limone menu

Plánujete během léta navštívit známé Vapiano? Pak se můžete těšit na jejich nové letní menu – limone! Jde o limitovanou nabídku, která bude k mání do 28. září. A co se bude servírovat?

ANTIPASTI: KUŘECÍ ŠPÍZY V CITRONOVÉ MARINÁDĚ

  • kuřecí prsa marinovaná v citronové marinádě s oreganem, česnekem a rozmarýnem, dip česnek & bylinky, rukola, citron

PASTA: AGLIO E OLIO PICCANTE & MOZZARELLA BUFALA

  • mozzarella bufala, česnek, chilli, česnekový olej, citron, petrželka, chilli vločky

PASTA: POLLO CON LIMONE

  • kuřecí prsa, smetana, cibule, limeta, italský tvrdý sýr, petrželka

DOLCI: LIMONE & STRAWBERRY TIRAMISU

  • citron, mascarpone, vejce, smetana, cukr, piškoty, jahodové pyré

DRINK: LIMONCELLO SPRITZ

  • prosecco, limoncello, soda, citron

DRINK:  LIMONCELLO MOJITO

  • rum, limoncello, čerstvá máta, citron, třtinový cukr, soda

Babiččina zahrada slaví kulatiny

Restaurace Babiččina zahrada oslavila v červnu krásné kulaté narozeniny. Už deset let se zapisuje do chutí svých hostů, a to díky kvalitní práci v kuchyni, skvělému servisu na place a úchvatnému autentickému prostředí. Babiččina zahrada si nadělila ke svým narozeninám výtečnou pec ve tvaru červeného vejce jménem KAMADO JOE, na které připravuje pokrmy podle receptů, jež si babička přivezla ze svých cest. Jedná se o pec, která i udí, a pokrmy z ní mají úplně jinou chuť a strukturu než z konvektomatu, trouby či klasického grilu. Neuvěřitelné brambory v popelu nebo kyperské jehněčí zvané kleftiko. Tím to ovšem nekončí. Babiččina zahrada euforicky oslavuje své kulatiny celé léto a během něj se na menu objeví mnoho dalších nevídaných, a přesto světově známých pokrmů.

Navíc si hosté mohou vychutnat nádhernou procházku ve vyhlášeném Průhonickém parku a jeho okolí. Svěží vzduch, hodně zeleně, kousek od tepajícího centra Prahy. Ideální kombinace pro impulsivní rozhodnutí i plánovaný výlet. Majitel Yurij Kolesnik do Babiččiny zahrady promítl své city. Proto se nelze divit, že každá květina, keř, pergola, dlaždička, talíř, pokrm či židle vypráví autentický příběh otevřené náruče té nejmilejší osoby na světě, a to babičky. Právě ona je symbolem bezpečí a pohostinnosti. Babiččina zahrada slaví a už nyní se můžeme těšit na její další kulatiny.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty