Pivo je bezva – zlepšuje náladu, přináší ducha sounáležitosti. A nová studie odhalila, že za to vůbec nemůže alkohol v něm.
Tajemství piva: už se ví, proč nám dělá dobře. Alkoholem to není
Už pár tisíc let se ví, že alkohol v pivu, víně a destilátech nám dělá dobře. Před několika lety vědci přišli na to proč: díky alkoholu se uvolňuje do těla dopamin, droga štěstí. Jenže teď se ukázalo, že u piva stačí k uvolnění dopaminu jen jeho pouhá chuť – dokonce i když pivo žádný alkohol neobsahuje…
Skupina vědců vedená Davidem Karekenem z Indiana University o tomto objevu informuje v odborném časopise Neuropsychopharmacology. Neurovědci testovali 49 mužů, jimž podávali lehké dávky piva a současně sledovali reakce jejich mozků na pozitronovém tomografu. Ten dokáže změřit počet molekul v jednotlivých oblastech mozku.
Pivo vás dostane už za pár minut
Jakmile muži pivo ochutnali, jejich mozky téměř okamžitě (v průběhu několika minut) začaly uvolňovat velké množství dopaminu. Vědci pak stejný test prováděli i s vodou a ovocným energetickým nápojem, ale množství uvolněného dopaminu bylo výrazně nižší. Současně po prvním ochutnání piva výrazně stoupala chuť mužů na další doušek zlatavého moku.
Byly testovány nejrůznější typy pijáků – od abstinentů až po alkoholiky. Piva bylo opravdu jen velmi málo, pouhých 15 mililitrů. Takové množství alkoholu rozhodně nestačí, aby to spustilo v mozku nějaké reakce. Ale ony přišly a byly velké. Ačkoli nikterak nepodceňujeme rizika alkoholismu a jasné dopady na zdraví nestřídmých pijáků, má pivo i své světlé stránky.
„V British Medical Journal vyšel článek autorů z Katedry epidemiologie a veřejného zdraví z University College London a z našeho Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, kteří studovali soubor populace, jež přednostně pije pivo, a to soubor v České republice. Výzkum byl prováděn v pěti oblastech, jednalo se o soubor mužů mezi 25 až 64 lety, kteří za sebou měli již první nefatální infarkt myokardu. Výzkum naprosto jasně prokázal, že skupina, která týdně pila 4 až 9 litrů piva, měla naprosto nejnižší riziko dalšího infarktu. Jejich riziko CVD bylo obecně redukováno o více než 50 %. Ale nejhůře dopadli zapřisáhlí abstinenti a lidé, kteří pijí méně než 0,5 l piva týdně. Oproti nim se riziko lidí se spotřebou 4 až 9 litrů piva týdně snížilo o 2/3! Skupina, která pila týdně cca od 0,5 l do 3,9 l piva, měla riziko oproti abstinentům snížené asi o 1/3. Je třeba říci, že při spotřebě větší než 9 l týdně, už zase riziko CVD pomalu narůstalo, ale pořád bylo na úrovni asi o 45 % nižší než u abstinentů,“ píše Ing. Vladimír Kellner na stránkách věnovaných českému pivu.