Lečo je pokrm typický pro maďarskou kuchyni. K přípravě je třeba hlavně paprika, rajčata a cibule. Zelená, žlutá a červená paprika se nakrájí na ...
Lečo
Lečo je pokrm typický pro maďarskou kuchyni. K přípravě je třeba hlavně paprika, rajčata a cibule. Zelená, žlutá a červená paprika se nakrájí na plátky a promíchá se s rajčaty a cibulí tak, aby vznikla stejnorodá směs. Přidá se mletá paprika a sůl, případně i tuk. Existují různé varianty jídla, někdy se přidává například slanina, víno nebo nakrájený salám či klobása a nebo se do téměř hotového vmíchá vejce. Pravé maďarské lečo má být ostře okořeněno, nejlépe pálivou paprikou. Leču se podobá italská peperonata, která je ale méně ostrá. Další podobné jídlo jsou mexické fazole, kde je směs cibule papriky a rajčat vařena s fazolemi, důležitou ingrediencí jsou čili papričky. V Polsku, Česku i na Slovensku je lečo oblíbeným letním jídlem. Zavařování hotového leča je možností jak uchovat zeleninu pro zimní měsíce.