Voilà: cesta k dokonale připravené rybě. Není zač

Pokud máte před rybami na talíři kvůli jejich kostem respekt, rozumíme. Pokud se jim právě proto vyhýbáte, rychle to napravíme. Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si vychutnat jemné rybí maso.

První zkouška při přípravě jídla z čerstvých ryb nastává již při nákupu. Zejména pokud ryby nekonzumujete často, nemusíte vědět, na co si dát pozor. V první řadě – věřte svým smyslům, radí Marek. Čerstvá ryba není cítit rybinou a má na omak pevné a pružné maso. Taky se jí podívejte na oči, které by určitě neměly být zakalené, ale jasně průzračné. U ryby, která není vykuchaná, si posviťte na žábry. Chcete vidět zdravě působící jasnou barvu v narůžovělých nebo červených odstínech.

Pouze z čerstvého a kvalitního rybího masa získáte všechny výživné látky, kterými jsou ryby dobře známy. Dopřejete si tak vitamin D, podporující tvorbu hormonu štěstí serotoninu, nebo omega-3 nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro správné fungování mozku.

Kosti dáme pryč

Kostmi a kostičkami se během jídla vůbec nemusíte zabývat, pokud si z čerstvé ryby připravíte filety. Pomocí ostrého nože a s malým tréninkem to hravě zvládnete. Rybu přidržíte za ploutev a nařežete ji jedním řezem, směřujícím kolmo na páteř. Když na ni narazíte, pokračujte řezem podélně až k ocasu. Z takto připraveného filetu seřízněte zbývající kosti a případný tuk z břicha. Pinzetou vytáhněte ještě malé kostičky, viditelné okem a je hotovo! A nebojte se. Jestli jste nějaké kostičky přehlédli, na talíři o nich nebudete ani vědět. Maličké kosti mají měkkou strukturu a během vaření se rozpustí.

Bezpečné filetové variantě dávají 10 bodů z 10 i všichni rodiče, kteří mohou rybky svým potomkům servírovat s klidem na duši. Dokonce i Bára a Lenka z českého acapella kvarteta Yellow Sisters, kterým Marek ukázal, že filety jsou rychlým esem rodinné večeře.

Dozlatova upečená, voňavá a šťavnatá

Pokud jste pstruha úspěšně zvládli koupit a vykostit, „zbývá“ to nejdůležitější – kouzlení v kuchyni. Konkrétně u filetů Marek doporučuje před pečením kůži na pár místech nařezat. Ryba se tak upeče rychleji a filety se nebudou kroutit. Pečení na pánvi začínejte nejdříve na oleji a až později přidejte pořádnou dávku másla a bylinek. Olej ochrání rybu před spálením a máslová lázeň jí pak dodá vláčnou chuť. Pokud chcete přidat česnek, nekrájejte ho na kolečka. Přidejte na pánev celý stroužek ve slupce spolu s máslem, pouze tak se nespálí.

Ryba + brambor = velká láska

Ryba a brambory jednoduše byly, jsou a budou příběhem lásky na talíři, ať se děje cokoliv. Skvěle se doplňují a nechávají vyznít i ty nejmenší detaily svých chutí. K úplné dokonalosti jim můžete pomoci tím, že zvolíte správný typ brambor. Pokud se je chystáte péct nebo vařit, vyberte brambory typu A nebo B. Typ C použijte na přípravu bramborové kaše.

S každým receptem vám v kuchyni ochotně pomohou styloví pomocníci v červené barvě. Klikněte na cokeandmeal.cz a vyhrajte profesionální spotřebiče značky SMEG v krásném designu s nádechem italského retra.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty