Tato část pořadu "Společně s chutí" voněla pečenými pstruhy. Šéfkuchař Marek Pavala přesvědčil ve své kuchyni tři dámy o tom, že zbavit rybu kostí a připravit z ní rychlé, ale chutné jídlo vůbec není věda. Přesvědčí vás také?
Úlovek na talíři: Jemný filet ze pstruha s opékanými bramborami a cherry rajčaty
K Markově kuchyňské kolegyni Lujze Garajové Schramekové se tentokrát přidaly Barbora Vaculíková a Lenka Jankovská – dvě zpěvačky z acapella kvarteta Yellow Sisters. Všechny tři se jako matky a pravidelné kuchařky upřímně shodly, že vaření pro celou rodinu je někdy pěkně náročné. Je třeba vymýšlet, plánovat, připravovat chutě známé i nové, zejména však výživné a zajímavé.
Marek jim proto prozradil, jak rodinný jídelníček zpestřit nenáročným receptem. Servíroval filety z čerstvých pstruhů, pečené na pánvi, s opékanými bramborami a šťavnatými cherry rajčaty. Za méně než 30 minut stihl Marek dámám vysvětlit, jak se pozná dobrá ryba, jak z ní šmahem ruky udělat filety bez kostí a to nejdůležitější, jak je připravit.
Hurá do vaření a dobrou společnou chuť!
Příště vás Marek naučí recept na lahodný čokoládový dort vhodný i pro celiaky. Společně s Lujzou přivítají v kuchyni bloggerku a kuchařku Moniku Menky, se kterou vás přesvědčí, že "bez lepku" ani náhodou neznamená "bez chuti".
Filet ze pstruha s opékanými bramborami a cherry rajčaty
2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 1 čerstvý pstruh
- 3 snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 12 nových brambor
- 12 cherry rajčat na větvičce
- 1 snítka rozmarýnu
- sůl
- pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 30 g másla
POSTUP:
- Předem uvařené brambory nakrájené na půlky a cherry rajčata na stonku rozložíme na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Přidáme máslo, bylinky a koření a opékáme, dokud brambory nebudou mít zlatavou barvu.
- Na druhé pánvi s rozpáleným olejem a celými stroužky česneku ve slupce opékáme připravené filety ze pstruha, položené kůží dolů. V závěru přidáme máslo a filety na pár minut otočíme na stranu bez kůže.
- Upečené filety s přílohami servírujeme s nakrájeným kouskem citronu, čerstvou pažitkou a chutným nápojem.