Křupavá na povrchu, měkká uvnitř: Hovězí svíčková s petrželovou omáčkou

Kuchyni šéfkuchaře Marka Pavaly a herečky Lujzy Schramekové Garajové tentokrát naplnilo vůní dorůžova propečené maso. Do posledního sousta si na něm jako host tohoto dílu "Společně s chutí“ pochutnala budoucí maminka a profesionální tanečnice Ivana Gáborík.

Hovězí svíčková bez smetany, knedlíků a brusinek? Přesně tak. Šéfkuchař Marek Pavala společně s Lujzou tentokrát připravili šťavnaté steaky z toho nejjemnějšího hovězího masíčka polité omáčkou z čerstvé petržele a bylinek.

Ačkoliv měla Ivana nejdřív obavy, že medium rare nepatří na talíř budoucích maminek, Marek tento mýtus uvedl na pravou míru. Kromě toho Ivaně a Lujze nad sporákem odevzdal několik dalších cenných rad na přípravu toho nejchutnějšího hovězího masa .

Zavažte si zástěru, pozvěte přátele, jde se na to!

V další části budou Marek a Lujza hostit travel bloggera Milana Bardúna, známého pod jménem Milan bez Mapy. Připraví mu Markův vlastní recept – bramborový knedlík s vajíčkem a lanýžovým olejem.

Hovězí svíčková s petrželovou omáčkou

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

INGREDIENCE:

  • 500 g hovězí svíčkové v celku
  • 30 g másla
  • 3 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl a pepř

Petrželová omáčka:

  • 2 hrsti petrželky
  • 1 hrst čerstvého oregana
  • 1 malá chilli paprička
  • 70 ml červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Příloha: grilovaná zelenina dle vaší chuti

POSTUP:

  1. Pro přípravu omáčky nasekejte na drobné kousky listy petržele, oregana a stroužky česneku a spolu s olivovým olejem je smíchejte v hmoždíři. Přidejte sůl, pepř a malé množství chilli a celé to zalijte červeným vinným octem. Suroviny ještě podrťte, promíchejte a hotovou omáčku nechte odstát alespoň 20 minut.
  2. Očištěné maso pořádně nasolte a položte ho v celku na litinovou pánev s rozehřátým olivovým olejem. Postupně ho upečte z každé strany, dokud nemá nahnědlou barvu a pevnější povrch. Poté stáhněte intenzitu plynu či indukce a přidejte k masu máslo, tymián a rozmarýn. Po pár minutách sporák vypněte.
  3. Maso nechte na pánvi bez toho, abyste ho přikrývali a sledujte jeho vnitřní teplotu pomocí kuchyňského teploměru. Přibližně při 55 °C maso vyjměte, nechte pár minut vychladnout a až potom krájejte.
  4. Nakrájené steaky okořeňte čerstvým pepřem, hrubozrnnou solí a na závěr polijte připravenou omáčkou. Servírujte například s grilovanou zeleninou podle vaší chuti a dobrým nápojem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty