Léto je časem ledových nápojů a osvěžujících koktejlů a milovníci kávy to mají se svým klasicky horkým nápojem trochu těžší. Naštěstí se dá káva připravit i nastudeno :)
Osvěžte se letními drinky z kávy
V kavárně Můj šálek kávy proto letošní léto připravují hned několik kávových koktejlů, ve kterých je káva podávaná za studena, a poznáte v nich úplně nové chutě oblíbeného nápoje, které možná nebyly za tepla ani znatelné. Terezka Balá, baristka Doubleshotu, představuje koktejly a poradí i recept na její oblíbený ledový kávový koktejl, který zvládnete i doma.
Klasikou je ledové latté, které vám v létě připraví téměř všude. To správné by mělo ale obsahovat dvojité espresso, mléko a několik kostek ledu. Nic víc. Opravdu ledové plnotučné mléko dodává totiž nápoji přirozenou sladkost, takže žádné sirupy nebo cukry nejsou potřeba.
A pokud je na vás latté příliš mléčné, zkuste třeba affogato – espresso přelité přes kopeček smetanové zmrzliny. Zmrzlina sladí a zjemňuje silné a husté espresso, prudce ho zchladí a udělá z něj lahůdku, kterou si dopřávají i ti, na které je klasické espresso příliš silné.
Pokud ale hledáte, jaký nápoj si udělat na léto jednoduše doma a nemáte po ruce stroj na espresso, zkuste ledovou filtrovanou kávu. Terezka Balá radí, jak na to: „Připravte si doma šálek filtrované kávy vaším oblíbeným způsobem a nechte ji přirozeně vychladnout. Tím zachováte chuť kávy nejlépe a nemusíte se trápit s přeléváním přes led, které by ji akorát ředilo. Pak už si ji jen nalijte do sklenice s pár kostkami ledu a podávejte s citronem. Vážně, vždyť káva je také ovoce a skvěle se doplňují!“
A když už jsme u ovocnosti kávy, tak zkuste, jak chutná třeba v kombinaci s exotickým mangem. Mango shot vám v létě připraví v kavárně Můj šálek kávy tak, že dvojité espresso mixují s mraženým mangovým pyré, trochou datlového sirupu a jablečným džusem. Ochutnejte a zjistíte, že káva je pro koktejly s ovocem jako stvořená.
Další specialitou kavárny Doubleshot je Bulletproof shake, který spojuje kávu s banánem a kokosem. Základem je opět dvojité espresso, které se mixuje s kokosovým olejem, banánem, datlovým sirupem, mlékem a ledem. A nakonec je ještě posyspané kokosem. Je to pití? Je to dezert? Je to bomba!
A na závěr recept Terezky Balé na ledovou irskou kávu, kterou nakopnete letní večírek a rozhodně zaujmete víc, než nějakým nudným mojitem...
Budete potřebovat:
• 40 ml irské whisky
• 1 lžičku cukru/medu/datlového/javorového sirupu
• 150 ml filtrované kávy
• 50 ml 30% smetany
Filtrovanou kávu zchladíme vymícháním s několika kostkami ledu a zcezením a osladíme sirupem (případně osladíme ještě teplou kávu klasicky cukrem/medem, aby se lépe rozpustil). Smícháme s irskou whiskey a nalijeme do nachlazené sklenice. Navrch přidáme hustou, ale tekutou smetanu. Tu můžete vyshakeovat buď v shakeru nebo bude stačit sklenička od marmelády s víčkem.