Na pusinky
- bílek 4 ks
- cukr krupice 70 g
- moučkový cukr 240 g
Na kávovou šlehačku
- smetana ke šlehání 250 ml
- instantní káva 1 lžíce
Výhoda je, že pusinky si můžete předpéct několik dní předem a pak v rychlosti ušleháte šlehačku a nasypete instantní kávu. Je dobré, když se káva úplně nerozpustí a v puse lehce "křupe". Sladké pusinky, neoslazená šlehačka a chuť kávy se krásně doplňují. Dezert ale hned podávejte.
Postup přípravy
- Pusinky: Bílky ušlehejte elektrickým šlehačem a postupně přidávejte po lžičkách krupicový cukr.
- Nakonec postupně přisypávejte cukr moučku a vmíchávejte ho do tuhého sněhu.
- Až bude hmota tuhá (tvoří špičky a i při otočení nádoby dnem vzhůru sníh nevypadne), přendejte ji do cukrářského sáčku. Na plech vyloženým pečicím papírem nastříkejte hladkou trubičkou malé pusinky.
- Pusinky pečte 15 minut na 120 °C a potom snižte teplotu asi na polovinu a pomalu je sušte, aby pusinky nezhnědly.
- Na kávovou šlehačku: Do ušlehané šlehačky přidejte lžíci instantní kávy a lehce kávu do šlehačky zamíchejte.
- Pusinky trochu rozdrťte a nasypte do mističek, přidávejte kávovou šlehačku a navrch posaďte dvě pusinky.