Káva z kafetiéry, překapávaná, espresso nebo rozpustná – není jedno, kterou si dáte!
Lekce pro fajnšmekry: Víte, která káva obsahuje nejvíce kofeinu?
Kofein má báječnou schopnost nás probudit k životu. Jeho množství závisí šálek od šálku na mnoha faktorech.
Základem je druh kávy. Robusta, která se používá při výrobě levnějších kávových směsí a rozpustných káv, obsahuje až dvakrát více kofeinu než arabica. Nejméně kofeinu má excelsa, druh arabiky.
Výrazná chuť neznamená silnější kávu. Obecně lze říci, že tmavě pražená zrna obsahují méně kofeinu než jemně pražená.
Čím jemněji je káva mletá, tím více kofeinu obsahuje. Rozhodující je však způsob přípravy resp. doba louhování. Zjednodušeně řečeno, čím déle kávu připravujeme, tím více kofeinu v ní je.
Jednoznačně vede káva připravovaná v džezvě a hned za ní mnohými podceňovaná filtrovaná káva. Káva z kafetiéry (stejně jako český „turek“) obsahuje kofeinu méně, ale je v ní více terpenu, který zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Téměř dvakrát méně kofeinu se skrývá v malém a chuťově výrazném espressu ristretto na rozdíl od pomaleji extrahovaného lunga.
Orientační množství kofeinu na šálek:
• Filtrovaná arabica 80–130 mg
• Filtrovaná robusta 140–200 mg
• Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg
• Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)
• Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)
• Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)
• Nespresso Espresso kapsle 55–65 mg
• Nespresso Lungo kapsle 77–89 mg
Pro zajímavost je třeba dodat, že káva působí nejúčinněji na lačno. V kombinaci s cukrem zvýšíte podle vědců z Barcelonské univerzity její pozitivní působení na paměť a pozornost. Pokud přidáte ještě mléko, nezatížíte tolik žaludek.
Pojďme se ještě pro porovnání podívat na některé další povzbuzující nápoje:
Černé čaje obsahují podle druhu 40–120 mg kofeinu na šálek, zelené čaje od 15 do 75 mg na šálek. Hotové ledové čaje jsou o poznání slabší – Lipton obsahuje jen asi 7 mg kofeinu, Nestea asi 27 mg.
„Neškodné“ colové nápoje, které milují i děti, obsahují 30–38 mg kofeinu v jedné sklenici.
Autor: Ester Brožová
Uložit